To «μήλο της γης» ή χαμομήλι

by George Portelli

Τα αιθέρια έλαια, τα φλαβονοειδή, τα μέταλλα και οι δραστικές ουσίες που περιέχει ηρεμούν το πεπτικό σύστημα και τον βήχα, χαλαρώνουν τα νεύρα, εξουδετερώνουν τους ιούς και σε εξωτερική χρήση δρουν ευεργετικά σε κάθε λογής δερματοπάθεια, εκζέματα, οιδήματα, οφθαλμολογικά προβλήματα, αλλά και στην ουλίτιδα.

Λικέρ με σαμιώτικο κρασί
Σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς βάζουμε 1 λίτρο λευκό κρασί, 1 ποτήρι σαμιώτικο κρασί, 3 κ.σ. φρέσκα ή ξερά άνθη χαμομηλιού, φλούδες από 2 πορτοκάλια, 250 ml κρητική ρακή, 250 γρ. ζάχαρη και 5 γαρίφαλα για 10-15 ημέρες, φροντίζοντας να κουνάμε το βάζο κατά διαστήματα για να λιώσει η ζάχαρη. Σουρώνουμε το υγρό σε ψιλή σήτα και αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για άλλες 15 ημέρες.

Σαλάτα με χαμομήλι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε σε ίσες δόσεις φρέσκο σπανάκι, μαρούλι και άισμπεργκ. Προσθέτουμε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 4-5 φράουλες σε φετάκια, 1 χούφτα λουλουδάκια χαμομηλιού, 1 χούφτα φουντούκια καβουρδισμένα και περιχύνουμε με μια σος από;; Ύ φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι, 1 κ.γ. μουστάρδα, χυμό από ½ λεμόνι, λίγη τριμμένη ξερή λουίζα, αλάτι και πιπέρι.

Παγωμένη λεμονάδα με χαμομήλι και λουίζα
Βάζουμε σε καυτό νερό ½ κ.σ. λουίζα και ½ κ.σ. χαμομήλι. Σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Μεταγγίζουμε το υγρό, αφού διαλύσουμε σε αυτό ½ φλ. ζάχαρη, σε μια κανάτα μαζί με ½ φλ. χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε μπόλικα παγάκια, φέτες λεμονιού και μερικά φύλλα δυόσμου.

Πηγή: http://www.tovima.gr

You may also like