Αν εκφραστείτε ελεύθερα, θα απολαύσετε το sex

Οι άνθρωποι που εκφράζονται άνετα για το σεξ την ώρα της σεξουαλικής επαφής, αποκομίζουν πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτήν, σύμφωνα με μία μελέτη.

Όπως έδειξε, η άνεση στην σεξουαλική επικοινωνία σχετίζεται απευθείας με την σεξουαλική ικανοποίηση… Με όσους μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα για το σεξ να έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν και στη διάρκειά του.

“Ακόμα και λίγο αγχωμένος να νιώθει κάποιος όταν πρέπει να μιλήσει για το σεξ… Επηρεάζεται η επικοινωνία με τον ερωτικό σύντροφό του και η ικανοποίησή του από την ερωτική του ζωή”. Αυτο υποστηρίζει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ελίζαμπεθ Μπάμπιν, ειδική σε θέματα επικοινωνίας για θέματα υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κλήβελαντ.

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για το σεξ αποτελεί σημαντικό θέμα για τους ερευνητές της δημόσιας υγείας. Αν μη τι άλλο, εάν δεν μπορεί κάποιος να πει στον σύντροφό του να φορέσει προφυλακτικό, κινδυνεύει να κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Η επικοινωνία αυτή είναι επίσης πολύ σημαντική για να έχει κανείς απολαυστικές σεξουαλικές επαφές. Εντούτοις, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο κατά πόσον μπορούμε με άνεση να εκφράσουμε τις προτιμήσεις μας στο κρεβάτι.

H διαδικασία της μελέτης

Για να διερευνήσουν το θέμα, η δρ Μπάμπιν και οι συνεργάτες της επιστράτευσαν 207 εθελοντές. Οι 88 εκ των οποίων ήταν φοιτητές του πανεπιστημίου τους και οι 119 εθελοντές από το Ίντερνετ.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την σεξουαλική επικοινωνία, την ικανοποίηση από την ερωτική τους ζωή και την λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία που είχαν στη διάρκεια του σεξ.

Ρωτήθηκαν, λ.χ., πόσο συμφωνούν με ερωτήματα όπως «αισθάνομαι νευρικός όταν σκέφτομαι πως πρέπει να μιλήσω με τον/την σύντροφό μου για τη σεξουαλική πλευρά της σχέσης μας»… Ή «αισθάνομαι άγχος όταν σκέφτομαι πως πρέπει να πω στον/στην σύντροφό μου τι δεν μου αρέσει στη διάρκεια του σεξ».

Οι εθελοντές είχαν μέση ηλικία 29 ετών. Απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για την σεξουαλική αυτοεκτίμησή τους … Όπως πόσο σίγουροι ένιωθαν για τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι και πως εκτιμούσαν ότι τους έκρινε ο ερωτικός τους σύντροφος στο κρεβάτι.Η σιωπή χαλάει το σεξ

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Κοινωνικών & Προσωπικών Σχέσεων» (JSPR), οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν πως ο δισταγμός στην επικοινωνία για το σεξ μπορεί να καταστρέψει την απόλαυση από το σεξ… Με το άγχος να μειώνει τόσο την επικοινωνία στο κρεβάτι όσο και την ικανοποίηση από το σεξ.

Αντιθέτως, η πιο άνετη επικοινωνία και η υψηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση σχετίστηκαν με περισσότερη επικοινωνία στη διάρκεια του σεξ. Το οποίο σημαίνει περισσότερη επικοινωνία ίσον μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Το προτέρημα της μη λεκτικής επικοινωνίας

Η μη λεκτική επικοινωνία φάνηκε να σχετίζεται περισσότερο με την ερωτική ικανοποίηση. Ίσως διότι εκλαμβάνεται ως πιο ασφαλής, κατά την δρα Μπάμπιν.

«Η σεξουαλική επικοινωνία είναι μία δεξιότητα και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλά εκπαιδευμένοι σε αυτήν».

«Είναι πιο εύκολο να εκφράσει κάποιος με ένα βογκητό ή με μία κίνηση του σώματός του ότι απολαμβάνει το σεξ… Από το να πει “αυτό είναι πολύ καλό, μ’ αρέσει”», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτού του είδους η επικοινωνία παραείναι άμεση για πολλούς ανθρώπους».

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα να επαναλάβουν τη μελέτη τους με παντρεμένα ζευγάρια. Έτσι θα καταγράψουν τη στάση και των δύο πλευρών απέναντι στο όλο θέμα.

Απώτερος στόχος τους είναι να παράσχουν στους θεραπευτές του σεξ νέα όπλα. Με αυτά θα τους βοηθήσουν να διδάξουν στους ασθενείς τους πως να μιλούν ανοιχτά για το σεξ με τους ερωτικούς συντρόφους τους.

Πηγή: tanea.gr

Featured image: unsplash.com/@mimilalaa

You may also like