Αυγό: Τελικά είναι Σύμμαχος ή εχθρός;;;, από την Ντίντα Καπιτζόγλου

eggs1Πολλά παλικάρια σφάζονται για την «αφεντιά» του όλα αυτά τα χρόνια, για το αν η αδιαμφισβήτητη θρεπτική του αξία υπερνικά την πεποίθηση ότι αυξάνει την χοληστερίνη και άρα οφείλουμε να το καταναλώνουμε, ή τούμπαλιν κρίνεται τόσο «ένοχο» ώστε πρέπει να το αποφεύγουμε…

Ας υπενθυμίσουμε όμως αρχικά τα τεράστια διατροφικά του οφέλη. Αποτελεί τον «άρχοντα» των πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας!!! Αποδίδει 70-90 kcals ανάλογα το μέγεθος του, η σύσταση της πρωτεΐνης του περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα- αυτά δηλαδή που δεν συνθέτει μόνος του ο οργανισμός, καθώς και το ποσοστό του λίπους του αποτελείται κυρίως από ακόρεστα λιπαρά οξέα, κοινώς ακίνδυνα. Είναι πλούσιο επίσης στις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), σε σημαντικές του συμπλέγματος Β όπως Β12, Β5, Β9(φυλλικό οξύ), καθώς και σε άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό μας ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κ.α.). Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς… την τεράστια «φαρέτρα» που αποτελεί για τον οργανισμό μας… Εκτός λοιπόν αυτών, περιέχει και 160-180 mg χοληστερίνης περίπου.

Έτσι λοιπόν, ως πριν μερικά χρόνια η ιατρική κοινότητα τασσόταν αντιμέτωπη στην κατανάλωση αυγών, ειδικά από ευπαθή άτομα που πάσχουν από οποιοδήποτε καρδιαγγειακό νόσημα, δυσλιπιδαιμία κτλ. Τα τελευταία χρόνια όμως, τα δεδομένα σε μια πληθώρα ερευνών δείχνουν να έχουν αλλάξει… Κάποιες από αυτές μάλιστα απενοχοποιούν εντελώς τα αυγά για την αύξηση της χοληστερόλης.
Πράγματι, φαίνεται ότι η χοληστερίνη που προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας συντελεί μόνο κατά 20% στην αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα μας… ενώ το υπόλοιπο 80% κρίνεται από την ποσότητα που παράγεται ενδογενώς από τον οργανισμό μας. Έτσι αν αναλογιστεί κανείς, την αύξηση του μεταβολισμού που φαίνεται να επιτυγχάνεται με την ένταξη τους στην διατροφή μας, τα τόσα θρεπτικά συστατικά τους που προαναφέραμε, το πόσο καλά μας «κρατάει» ένα γεύμα που περιέχει αυγό, καθώς και το πόσο νόστιμα σε γενική ομολογία είναι… μια ασφαλής κατανάλωση θα ήταν τα 5-6 αυγά την εβδομάδα.

6afda09832b4eb7ba74d166dc504649dΠροσοχή-προσοχή: Στον υπολογισμό της συνολικής κατανάλωσης… μην ξεχάσετε τα «κρυμμένα» αυγά που έχετε καταναλώσει (κέικ, μαρέγκα, γλυκά, αυγολέμονο, κτλ.). Τέλος, ο πιο εύπεπτος τρόπος κατανάλωσης του θεωρείται το «μελάτο» αυγό, ενώ αντίθετα το πιο βαρύ το τηγανητό αυγό και δη βράδυ…!!!
Καλή σας όρεξη λοιπόν… Τι νοστιμότερο… από μια ομελέτα με τα αγαπημένα σας λαχανικά!!!

 

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Ντίντα Καπιτζόγλου, πατήστε εδώ

You may also like