Αφιέρωμα στη Ρωσία @ Sani Festival

Squafts2Ένα διήμερο αφιερωμένο στην avant garde καλλιτεχνική σκηνή της Ρωσίας ανοίγει τα σύνορα σε διαφορετικές κουλτούρες και τέχνες: κινηματογράφος μικρού μήκους από τη Ρωσία 1 Αυγούστου και ο εμπνευσμένος χορογράφος και σκηνοθέτης Sasha Pepelyaev που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις με μια ρηξικέλευθη παράσταση που θα δώσει το σχήμα του Kinetic Theatre of Moscow στις 2 Αυγούστου.

Τις παραστατικές τέχνες θα εκπροσωπήσει επάξια το χοροθέατρο Kinetic Theatre of Moscow του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και χορογράφου Sasha Pepelyaev που θα παρουσιάσει μια avant garde, multi-media παράσταση σωματικού θεάτρου (βασισμένη στην τέχνη της κίνησης του σώματος και τον αυτοσχεδιασμό), μία ρηξικέλευθη εξέλιξη της μακράς χορευτικής παράδοσης της Ρωσίας.

1.08 Russian Short Film Screenings | Κινηματογραφικά κοσμήματα της Ρωσίας του σήμερα – 21:30 Cine Orfeas

Μία επιλογή ρωσικών ταινιών μικρού μήκους που αποδίδει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής στη σημερινή Ρωσία, μέσα από το έργο νέων κινηματογραφικών ταλέντων της χώρας του Eisenstein, του Mikhalkov, του Dostoyevsky και του Tolostoy. Οι ταινίες αυτές οι οποίες προβλήθηκαν στο TiSFF – Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, μπορεί να σας κάνουν να χαμογελάσετε, να γελάσετε ή ακόμα και να συγκινηθείτε, σίγουρα όμως θα απολαύσετε καλό σινεμά.

2.08 Russian Multimedia Dance Theatre | The Squafts – Kinetic Theater of Moscow – 21:30 Λόφος της Σάνης
Οι ίδιοι περιγράφουν τις κινήσεις τους με την ακόλουθη παράγραφo: ‘’Τι μπορεί να αντανακλάται σε γυάλινο παράθυρο ένα συνηθισμένο απόγευμα Πέμπτης; Οτιδήποτε ή τίποτα,  ή  κάτι ενδιάμεσο…Το αντικείμενο της αντανάκλασης εξαρτάται από τη διάθεση του παρατηρητή και από την κατεύθυνση του ανέμου.  Ή από κάτι άλλο.. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι η αντανάκλαση δεν ακολουθεί πάντα το αντανακλώμενο, συμβαίνει καμιά φορά το ένα να υπερκαλύπτει το άλλο ή να υστερεί σε σχέση με αυτό. Αυτές οι στιγμές είναι οι πιο ενδιαφέρουσες, που συμβαίνουν αποκλειστικά όταν φανταζόμαστε ανθρώπους σαν παράθυρα και βλέπουμε μεσα τους μεσα από κρυφούς κόσμους.’’

Το παιχνίδι των αντανακλάσεων, καθώς επίσης και η μαγεία της σύλληψης και της ανάμειξης της κάθε στιγμής υπάρχει πίσω από τις πολυμεσικές παραστάσεις χορού των SQUAFTS.

squafts1Sasha (Αλέξανδρος) Pepelyaev
O Sasha (Αλέξανδρος) Pepelyaev είναι ένας βραβευμένος σκηνοθέτης και χορογράφος. Μετά τις σπουδές χημείας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και θεάτρου στο Ινστιτούτου Θεάτρου της Μόσχας πέρασε μερικά χρόνια μεταξύ των Ουραλίων Όρων, της Μόσχας και του Άμστερνταμ, αναζητώντας τον εαυτό του. Συμπτωματικά, οι δραματικές αλλαγές του σοβιετικού συστήματος δημιούργησαν ένα υπόβαθρο για αυτήν την αναζήτηση. Ως αποτέλεσμα, ιδρύθηκε στη Μόσχα η εταιρεία σύγχρονου χορού KINETIC THEATRE. Αυτή η καλλιτεχνικά και οικονομικά ανεξάρτητη ομάδα λειτούργησε ως εργαστήριο για μία διαδοχική σειρά από παραγωγές, εστιασμένες σε γενικές γραμμές στον ορισμό του τι μπορεί να είναι το σύγχρονο χοροθέατρο στη Ρωσία και το πώς ο χορός συνδέεται με τον κόσμο των φυσικών αντικειμένων, δυνάμεων και ενεργειών.

Από το 1998 ο Sasha Pepelyaev διδάσκει εντατικά και δίνει σεμινάρια σε διάφορα χορευτικά και θεατρικά κέντρα στη Ρωσία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Γερμανία, την Κένυα, την Τανζανία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και την Εσθονία. Πρόσφατα, τα έργα της εταιρείας ξεκίνησαν να εστιάζουν στο συνδυασμό του χορού και του διαδραστικού βίντεο.

LINE- UP

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ:  Alexander Pepelyaev
ΧΟΡΕΥΤΕΣ: Tatiana Gordeeva, Daria Buzovkina, Ilia Shaburov, Evgeny Pankratov
ΗΧΟΛΗΨΙΑ: Alexander Kolosov

You may also like