Γιατί στολίζουμε χριστουγεννιάτικο δέντρο;

966ce2e050b9f1d56b19e4d5a76794a9

Εσείς θα στολίσετε αυτό το σαββατοκύριακο Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Είτε το κάνετε τώρα είτε σε μερικές μέρες, θεωρήσαμε ότι καλό είναι να γνωρίζουμε την ιστορία του και το πώς ξεκίνσε αυτό το έθιμο, κι από πού…

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δένδρο στολίστηκε στην Ελλάδα το 1833! Το έθιμο, εισήχθη στη χώρα μας… από τον Γερμανό βασιλιά Όθωνα και τη συνοδεία του. Παρόλο όμως που θεωρείται γερμανικό έθιμο, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.

Γυρίζοντας τις σελίδες του ημερολογίου αρκετούς αιώνες πίσω, διαπιστώνει κανείς ότι οι ρίζες του συγκεκριμένου εθίμου είναι ειδωλολατρικές. Τα χρόνια εκείνα, οι άνθρωποι έκοβαν τα δέντρα από τα δάση και τα στόλιζαν στο σπίτι τους για να έχουν μια καλή σοδειά στο χωράφι τους. Ωστόσο, την σημερινή του μορφή την απέκτησε στον Μεσαίωνα (16ος αιώνας), από τον ιδρυτή της προτεσταντικής θρησκείας Μαρτίνο Λούθηρο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μαρτίνος, περπατώντας τη νύχτα στο δάσος και βλέποντας τα αστέρια να λάμπουν μέσα από τα κλαδιά, συνέλαβε την ιδέα της τοποθέτησης ενός φωτεινού δέντρου στο σπίτι το οποίο θα απεικόνιζε τον έναστρο ουρανό, απ’ όπου ο Χριστός ήρθε στον κόσμο μας. Ανεξάρτητα με το αν ισχύει η όχι, ο Λούθηρος ήταν αυτός που ξεκίνησε να τοποθετεί αναμμένα κεριά πάνω στα δέντρα.
Βέβαια, λόγω της ξύλινης κατασκευής πολλών σπιτιών, η κίνηση αυτή είχε άσχημα επακόλουθα, καθώς πολλά ξύλινα σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Τα πρώτα ηλεκτρικά λαμπάκια τοποθετήθηκαν το έτος 1882 από έναν συνεργάτη του Τόμας Έντισον, τον Έντουαρτ Τζόνσον.

Πηγή: εδώ

You may also like