Κι όμως η μπύρα κάνει καλό…

Νέα επιστημονικά δεδομένα προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, της 1ης Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικής του νοσοκομείου Λαϊκό και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου για τη θετική συνεισφορά της μπίρας στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.

Οι τρεις φορείς δημιούργησαν ένα καινοτόμο ερευνητικό πρωτόκολλο και πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη παγκοσμίως για την επίδραση της μπίρας και των επιμέρους συστατικών της -αλκοόλ και αντιοξειδωτικές ουσίες- στην ενδοθηλιακή λειτουργία και την αρτηριακή σκληρία.

Το δείγμα της έρευνας ήταν νέοι, υγιείς άνδρες, μη καπνιστές, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη. Οι εθελοντές κατανάλωναν 400ml μπίρας έπειτα από κάθε γεύμα τους. Οι μετρήσεις στη διάρκεια της έρευνας αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της έδειξαν σαφή βελτίωση της ενδοθηλιακής τους λειτουργίας η οποία ήταν εμφανής επί τουλάχιστον δύο ώρες στο μεταγευματικό διάστημα αλλά και βελτίωση της αρτηριακής σκληρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Επίσης, έδρασε οριακά και στη μείωση του φορτίου της καρδιάς γεγονός, που διήρκησε 2 ώρες μετά το γεύμα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε από την ελληνική αποστολή στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης στο Μιλάνο

Πηγή: http://www.protothema.gr

You may also like