Κνησμός στο κεφάλι.Τι φταίει;

4 αιτίες που μπορεί να σας προβληματίσουν λίγο παραπάνω απ’ όσο πρέπει…

Δεν έχει σημασία η εποχή του χρόνου, όταν το τριχωτό της κεφαλής είναι ξηρό, μπορεί να γίνει εξαιρετικά δυσάρεστο και ενοχλητικό. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές απλές θεραπείες. Πρώτα όμως, πρέπει ας μιλήσουμε για το τι προκαλεί το πρόβλημα.

#1 Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι ο φανταχτερός όρος για την πιτυρίδα. Και ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να μοιάζει με ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής, οφείλεται πραγματικά στην υπερβολική κατανάλωση ελαίων. Η πιτυρίδα προκαλείται από υπερπαραγωγή ελαίων ή άλλων εκκρίσεων στο δέρμα. Όλη αυτή η λιπαρότητα στο κρανίο μας, εμποδίζει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να ξεφλουδίσουν όπως συνήθως και με τη σειρά τους αυτά τα νεκρά κύτταρα γίνονται πιο εμφανή, με την μορφή νιφάδων.

#2 Αν δεν έχετε πιτυρίδα, τότε ίσως τα προϊόντα ή οι συνήθειές σας γύρω από το styling μπορεί να είναι οι υπαίτιοι. Ορισμένα gel, κρέμες, βότανα και σπρέι μπορούν να δημιουργήσουν μικροσκοπικές νιφάδες και φαγούρα. Άλλα προϊόντα περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα από δερματίτιδα εξ επαφής, ερεθισμό ή αλλεργίες. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει ένα συστατικό βαφής μαλλιών που ονομάζεται παραφαινυλενοδιαμίνη ή PPD, μια κοινή αιτία αλλεργιών στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής.

#3 Η ψωρίαση είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κνησμό και ξεφλούδισμα στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως, οι νιφάδες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο παχιές και πιο έντονες σε σύγκριση με την πιτυρίδα, ενώ τα φάρμακα συχνά κρίνονται αναγκαία προκειμένου να περιορίσουν το πρόβλημα.

#4 Κανείς δεν θέλει να ακούσει πως ό,τι τρώει θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής του. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι μερικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της μαγιάς στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα την εμφάνιση νιφάδων.

 

You may also like