Μπορούμε να τρώμε υγιεινά, ακόμα και όταν παραγγελνουμε;

Είσαι, είμαι, είμαστε γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες και υπάρχουν μέρες που δεν προλαβαίνουμε όλα όσα θα έπρεπε να κάνουμε. Υπάρχουν και κάποιες άλλες που δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα, γιατί απλά έχουμε κουραστεί.

Μέσα σε αυτά που πρέπει να κάνουμε, είναι συνήθως και το μαγείρεμα.. και εγώ, προσωπικά, έχω την πιο περίεργη σχέση με την κουζίνα. Απολαμβάνω να μαγειρεύω όταν πρόκειται να έρθουν φίλοι ή οικογένεια στο σπίτι, αλλά το καθημερινό… με κουράζει. Και ναι πάντα θα ετοιμάσω κάτι για τον γιο μου για το σχολείο, αλλά για μένα στο γραφείο, μπαίνω στον πειρασμό και παραγγέλνω συχνά απ΄’ έξω…

Πέρασαν όμως οι γιορτές και το ξεφύγαμε λίγο από το πρόγραμμά μας, οπότε το έψαξα  λίγο, κατά πόσο είναι υγιεινό κατά τη διάρκεια της ημέρας να παραγγέλνεις τον χυμό σου ή μια σαλάτα, ώστε να μην μένεις νηστικός.

Δεν υπάρχει διατροφολόγος που να μην τονίζει την αναγκαιότητα ενός καλού πρωινού. Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε τεράστια ποικιλία σε φρούτα, τα οποία μπορεί να μην βολεύει να τα κουβαλάμε, αλλά κάνοντας έναν καλό συνδυασμό, μπορούμε να απολαύσουμε έναν φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή ανάμεικτο και να πάρουμε όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε και δύναμη για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.

Ο διατροφολόγος Γιάννης Χρύσου υποστηρίζει ότι  “Η σωστή διατροφή πρέπει να αποτελεί στόχο ακόμα και εκείνων που ζουν την κάθε τους μέρα σε έντονο ρυθμό. Αν δεν προλάβετε το πρωινό στο σπίτι, δώστε ενέργεια στην ημέρα σας και ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με ένα φυσικό χυμό φρούτων.”

Και συνεχίζει πως “όταν έρθει η ώρα του μικρογεύματος, προτιμήστε το κουλούρι με ανθότυρο, γεύμα με τύρι χαμηλών λιπαρών, που θα σας δώσει μια έξτρα ποσότητα ασβεστίου.  Αν αποφασίσετε να επιλέξετε σαλάτα ας είναι με συνοδεία κοτόπουλου, αυγού ή τυριού ή τόνου. Θα σας κρατήσει χορτάτους, θα προσφέρει φυτικές ίνες και πρωτεϊνη υψηλης βιολογικής αξίας. ”

Και  καλύψαμε τις πρωινές λιγούρες. Με το μεσημεριανό τι κάνουμε;  Ίσως επειδή η γιαγιά μου δεν ήταν η παραδοσιακή γιαγιά που ήξερε να κάνει πίτες (όμως οφείλω να ομολογήσω ότι έφτιαχνε τα καλύτερα γεμιστά) έχω μία αδυναμία στις  πίτες. Μία φορά την εβδομάδα έχω ανάγκη να απολαύσω μία σπανακόπιτα  ή μία τυρόπιτα με φέτα. Τα μεσημέρια δεν είναι λίγες οι φορές που θα παραγγείλω, μία χορταστική σαλάτα .

Οπότε στο ερώτημα αν μπορούμε να τρεφόμαστε υγιεινά ακόμα κι αν παραγγέλνουμε απ’ έξω το φαγητό μας, η απάντηση είναι ναι… φτάνει να σε σεβόμαστε κάποιους διατροφικούς κανόνες ώστε να υπάρχουν  τα θεμέλια για την συντήρηση ή την απώλεια βάρους, ανάλογα  με τις ανάγκες μας.

You may also like