Οι καλύτεροι χειμερινοί ξενώνες για διακοπές (στο εξωτερικό)

by The K-magazine

Το κρύο το έχουμε «καλωσορίσει» εδώ και καιρό, και αφού κρυώναμε πολύ είπε και το χιόνι να πέσει για ολοκληρωθεί αυτή η μοναδική πανδαισία. Δεν παραπονιέμαι, το αγαπώ το χιόνι, αλλά δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι παραπάνω από τους μισούς Έλληνες δεν έχουν θέρμανση ή ακόμα, και αν έχουν, θα την πληρώσουν ακριβά μαζί με το ρεύμα τους, όταν θα έρθει το χαρτί από τη ΔΕΗ.

Μέσα σε όλη αυτή τη μελαγχολία και τη μιζέρια, άρχισα να σκέφτομαι τι ωραία που θα ήταν, τα χρήματα να μην έπαιζαν κανέναν απολύτως ρόλο και να κάναμε ό,τι θέλαμε. Για παράδειγμα να μπορούσαμε να κάναμε ταξίδια στο εξωτερικό σε όμορφα μέρη και να είχαμε τη δυνατότητα να απολαμβάναμε και το χιόνι και τον χειμώνα. Όχι να ξεπαγιάζουμε βρίζοντας τα πάγια της ΔΕΗ και όλους εκείνους που μας τα επιβάλλουν.
Θέλετε λοιπόν να πατήσουμε την παύση σε ότι μας πνίγει και μας στεναχωρεί και να ταξιδέψουμε έστω και νοερά;

1. Ο Ελβετός αρχιτέκτονας Peter Zumthor σας καλεί να ενοικιάσετε ένα σπίτι διακοπών που έχτισε για την οικογένειά του στο χωριό Leis in Vals. Ο Zumthor, που πρόσφατα τιμήθηκε με το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής, έφτιαξε δύο σπίτια από ξύλο το 2009 για τον ίδιο και τη σύζυγό του και τα ονόμασε Oberhus και Unterhus. «Η Annalisa (η γυναίκα του) πάντα ονειρευόταν να ζήσει σε ένα σπίτι χτισμένο από ξύλο», έγραψε ο αρχιτέκτονας κατά το έτος κατασκευής.
Τα δύο τριώροφα σπίτια έχουν παρόμοιο σχεδιασμό, με στέγη και μεγάλα παράθυρα –μπαλκόνι. Αλλά μόνο το Unterhus διατίθεται προς ενοικίαση. Ο Peter Zumthor έχει επίσης σχεδιάσει ένα τρίτο σπίτι, το Türmlihus είναι το όνομα του, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος και θα αρχίσει να δέχεται κρατήσεις από το φθινόπωρο. «Ανυπομονούμε να δεχτούμε επισκέπτες στα ξύλινα σπίτια για τις διακοπές στους στη Leis» λέει το ζευγάρι.

2. Το Fantastic στη Νορβηγία, φτιάχτηκε από Νορβηγούς αρχιτέκτονες που έχουν σχεδιάσει ένα ορειβατικό καταφύγιο με μια στέγη που μπορείτε να κάνετε σκι πάνω. Η τριγωνική καμπίνα από ξύλο βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Al, και παρέχει ένα ιδιωτικό καταφύγιο που μπορεί να επιτευχθεί η πρόσβαση του μόνο με σκι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το σπίτι περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια δίπλα από τα σαλόνια, στο ισόγειο, και ένα τρίτο υπνοδωμάτιο στο επάνω πάτωμα. Το «σπίτι» βρίσκεται βαθιά μέσα στα βουνά και λόγω της αγάπης για το σκι, στόχος του σχεδιαστή ήταν να μπορεί ο επισκέπτης να κάνει έλκηθρο και ιππασία, αλλά και το χειμώνα πικνίκ στην κορυφή της καμπίνας.
Λόγω των κανονισμών της περιοχής, το οικοδομικό υλικό, η γωνία της οροφής και το ύψος της καμπίνας υπαγορεύτηκαν από τις τοπικές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί μια κλασική εμφάνιση ορειβατικού καταφύγιου.
«Ωστόσο, έχουμε βρει έναν τρόπο γύρω από αυτές τις ρυθμίσεις», λένε οι αρχιτέκτονες: «Με την επέκταση της στέγης, η καμπίνα γίνεται ένα με το τοπίο, οδηγώντας τον άνεμο και το χιόνι γύρω και πάνω από το κτίριο.»

3. Τα μπαλκόνια χαλκού μιμούνται την τοπογραφία του γύρω τοπίου, καθώς διπλώνουν γύρω από το εξωτερικό του συγκροτήματος διαμερισμάτων στη βορειοανατολική Ιταλία από τους αρχιτέκτονες Plasma Studio. Το κτίσμα τοποθετημένο δίπλα στους Dolomites, το τριώροφο κτίριο Dolomitenblick περιέχει έξι εξοχικά και το όλα είναι «στραμμένα» προς τα βουνά. Σαν διαγώνιες φέτες σε εσοχή κάτω από το κέντρο της πρόσοψης, διαχωρίζονται τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων , χωρίς να χαλάνε τον όγκο του κτιρίου.
«Αυτή η τομή γίνεται το κύριο στοιχείο του κτιρίου», εξηγούν οι σχεδιαστές του Plasma Studio. Ολόκληρη η πρόσοψη κλίνει επίσης προς τα πίσω για να ταιριάζει με την κλίση του κεκλιμένου εδάφους, τελειώνοντας με μια ασύμμετρη «ερμηνεία» μιας παραδοσιακής δίρριχτης στέγης, που οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να ενσωματώσουν από τις τοπικές πολεοδομικές αρχές.

«Έχει ελαφρώς παραμορφωθεί, και συγχωνεύεται με την πρόθεση του σχεδιασμού μας, αλλά και με την παραδοσιακή τυπολογία των στεγών», λένε οι αρχιτέκτονες, εξηγώντας πώς ήθελαν να εξερευνήσουν τις «νέες δυνατότητες μίας παραδοσιακής τυπολογίας.»

Εμπνευσμένοι από τις τοπικές αγροικίες, οι αρχιτέκτονες που χρησιμοποίησαν το πεύκο για την κάλυψη των τοίχων πίσω από τα προ-οξειδωμένα μπαλκόνια χαλκού, καθώς και στα πατώματα και τους τοίχους μέσα σε κάθε διαμέρισμα.

You may also like