Προσεδαφίστηκε το Curiosity στον Αρη!

Προσεδαφίστηκε με επιτυχία στις 08:32 (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στον κρατήρα Γκέιλ του Αρη το πυρηνοκίνητο ρομπότ της NASA, Curiosity, για να ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη. Λίγα λεπτά αργότερα, η NASA ανακοίνωσε ότι έλαβε και τις δύο πρώτες εικόνες από τον Αρη.

«Επιβεβαιώθηκε η επαφή με το έδαφος» είπε μέλος της ομάδας ελέγχου του οχήματος από το διαστημικό κέντρο στην Πασαντίνα.

Η επιτυχημένη προσεδάφιση έγινε δεκτή με επευφημίες, χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA, ενώ ένας από τους αξιωματούχους μοίρασε σοκολάτες…

Η ίδια ατμόσφαιρα χαράς επικράτησε και όταν το ρομπότ έστειλε την πρώτη φωτογραφία, εξαιρετικής καθαρότητας, της σκιάς του στο έδαφος του Άρη, αμέσως μετά την προσεδάφισή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα».

To Curiosity, που μεταφέρει το κόστους 2 δισ. ευρώ ρομπότ, έφτασε στον Αρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το ρομποτικό όχημα, λίγο πριν την προσεδάφισή του, έστειλε το πρώτο του σήμα, την ώρα που εισερχόταν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Αρη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα.

Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Αρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.), που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος, βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσεδάφισης στον Αρη με επιτυχία, έγινε δεκτή με επευφημίες, χειροκροτήματα και αγκαλιές από το προσωπικό της NASA.

Οι επιστήμονες της NASA θα περιμένουν τώρα να δουν αν τα όργανα και τα συστήματα του Curiosity λειτουργούν ομαλά και δεν προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά κατά την διαδικασία εισόδου του ρομπότ στην ατμόσφαιρα του Αρη και της προσεδάφισης του στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς το ρομπότ έστειλε τις πρώτες εικόνες από το σημείο προσεδάφισης. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με μια από τις κάμερες, η οποία όμως δεν ήταν ακόμη σε πλήρη λειτουργία και για αυτό οι εικόνες είναι λίγο θολές και χαμηλής ανάλυσης.

Η ποιότητα των εικόνων, όμως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όσο το γεγονός ότι η κάμερα λειτούργησε αμέσως μετά την προσεδάφιση.

To πυρηνοκίνητο ρομπότ θα εξερευνήσει τον Αρη για δύο χρόνια και βασικός του στόχος είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Πηγή: http://news.in.gr

You may also like