Απολυμαντικά χεριών: Προστατεύουν πράγματι από τα μικρόβια;

173dee242bee23e3e2422795a4bc5820Η  εποχική γρίπη, το κοινό κρυολόγημα αλλά και διάφορες ιώσεις, «απειλούν» την καλή υγεία μικρών και μεγάλων. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: πως μπορούμε να αποφύγουμε τις διάφορες λοιμώξεις;

Συνήθως οι γιατροί συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών, ενώ πολλές φορές προτείνεται και η χρήση απολυμαντικών υγρών.
Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το προσωπικό των μονάδων μακροχρόνιας φροντίδας υγείας που χρησιμοποιούσε απολυμαντικό χεριών έναντι του πλυσίματος με νερό και σαπούνι, κατέληγε να αναφέρει περισσότερα ξεσπάσματα επιδημιών.

Ποιο είναι το ενεργό συστατικό των απολυμαντικών χεριών;
Τα υγρά απολύμανσης χεριών περιέχουν μια μορφή αλκοόλ, όπως η αιθυλική αλκοόλη, ως ενεργό συστατικό, το οποίο δρα ως αντισηπτικό. Άλλα συστατικά είναι το νερό, το άρωμα και η γλυκερίνη.

Ποια μικρόβια «εμποδίζουν» τα απολυμαντικά χεριών;
«Τα απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ είναι πολύ χρήσιμα και θεωρούνται μια αξιόλογη μέθοδο πρόληψης των περισσοτέρων βακτηριακών και ιϊκών λοιμώξεων, με μερικές εξαιρέσεις», εξηγεί ο Δρ Άαρον Ε. Γκλατ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου «Mercy», της Νέας Υόρκης.
Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς.
Τα απολυμαντικά χεριών δεν είναι αποτελεσματικά, εξηγεί ο Δρ Γκλατ, έναντι της λοίμωξης που προκαλεί το βακτήριο C.difficile, το οποίο είναι ικανό να οδηγήσει σε μια απειλητική για το παχύ έντερο φλεγμονή.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Infection Control, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μελέτησαν τη χρήση των απολυμαντικών χεριών από το προσωπικό 91 δομών μακροχρόνιας φροντίδας υγείας. Εκεί όπου το προσωπικό ήταν εξίσου ή πιθανότερο να χρησιμοποιεί τα απολυμαντικά έναντι του νερού και του σαπουνιού, η πιθανότητα επιδημίας ήταν σχεδόν εξαπλάσια.
«Πρόκειται για μεμονωμένη μελέτη», επισημαίνει ο Δρ Γκλατ. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Το πλύσιμο των χεριών είναι καλύτερο από τα απολυμαντικά στην πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμώξεων;

Τα απολυμαντικά χεριών έχουν συμπληρωματικό ρόλο, δεν αντικαθιστούν το νερό και το σαπούνι στην καθαριότητα των χεριών.
Και το CDC συντάσσεται με την άποψη αυτή. Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της διασποράς μικροβίων, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή της πάνας του παιδιού σας, πριν την ετοιμασία του φαγητού και πριν την κατανάλωση τροφής. Τα απολυμαντικά χεριών είναι μεν επιβοηθητικά αλλά δε μπορούν να υποκαταστήσουν το νερό και το σαπούνι.
«Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν όταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι διαθέσιμα», υπογραμμίζεται από το CDC.

a0d65a30d40f3ad81422e8de7f6087d0Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πλύνετε τα χέρια σας;
Το σωστό πλύσιμο χεριών περιλαμβάνει «έντονο τρίψιμο των χεριών για 20 με 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι και χλιαρό νερό. Η φυσική τριβή είναι αυτή που κάνει τη ‘δουλειά’, αλλά και το σαπούνι είναι βασικό μέρος της διαδικασίας», εξηγεί ο Δρ Γκλατ.Για να χρησιμοποιείτε σωστά τα απολυμαντικά χεριών, ρίξτε ποσότητα ίση με δύο μεγάλα φουντούκια και τρίψτε τα χέρια σας καλά, και ανάμεσα στα δάχτυλα, πέριξ και κάτω από τα νύχια, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί τελείως.
Πηγή: εδώ 

You may also like