“Ψευδαισθήσεις” στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η φιλοσοφική κωμωδία του Ιβάν Βιριπάγεφ Ψευδαισθήσεις (2011), σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Ένα έργο που άγγιξε και προβλημάτισε ζωηρά το κοινό. Μια επιλογή του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων.

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί μιλούν για δύο παντρεμένα ζευγάρια. Μας αφηγούνται ιστορίες από τα νιάτα τους ως την ημέρα του θανάτου τους. Ένα έργο για την αγάπη και το νόημα της ζωής.

“Η αγάπη είναι ένα απλό πράγμα προσιτό σε λίγους. Η αγάπη δεν έχει κανόνες και ορισμούς. Η αγάπη είναι μεγάλη δύναμη. Η αγάπη νικάει το θάνατο.”

Αγάπη και Θάνατος, Αλήθεια και Ψέμα, Πίστη και Προδοσία, Ελπίδα και Απόγνωση εναλλάσσονται σε αυτό το συγκλονιστικό νέο έργο που μας παρασύρει σε έναν λαβύρινθο σαρκασμού και ποίησης.

Οι αναζητήσεις του Βιριπάγεφ εναλλάσσονται αστραπιαία από την τραγωδία στην κωμωδία, μέσα από ένα παιχνίδι αφήγησης, που καταλύει κάθε τι βέβαιο. Η πραγματικότητα αποκαλύπτεται μια αυταπάτη και όλα είναι μια ψευδαίσθηση εκτός από την Αγάπη. Ο Βιριπάγεφ ψάχνει την αληθινή αιώνια αγάπη, «αυτήν που περιγράφεται στη Λογοτεχνία, αυτήν που όλοι ονειρεύονται στα νιάτα τους», αλλά εκθέτει την γήινη αγάπη αποκαλώντας την “Ψευδαίσθηση”. Μια άλλη ψευδαίσθηση που αποκαλύπτει είναι το ίδιο το Θέατρο:Το κοινό έρχεται στο θέατρο ελπίζοντας για την ψευδαίσθηση της αληθοφάνειας, περιμένοντας να εξαπατηθεί έξυπνα αλλά ο Βιριπάγεφ αντιδρά σε κάθε συνήθεια του κοινού με απρόσμενο τρόπο. Το θέατρό του είναι απελευθερωμένο και απελευθερωτικό.

Ο Ιβάν Βιριπάγεφ γεννήθηκε το 1974 στο Ιρκούτσκ. Είναι θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και ηθοποιός. Η παρουσία του στις ευρωπαϊκές σκηνές θεωρήθηκε εισβολή, εξ αιτίας του δυναμικού και ρηξικέλευθου χαρακτήρα του έργου του: με όλο και μεγαλύτερο δυναμισμό και ενέργεια, εμφανίζεται από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη. εωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του. Τα έργα του ‘Οξυγόνο’, ‘Όνειρα’ και ‘Γένεσις 2, «Χορός Δελχί» καθώς και η ταινία του ‘Ευφορία’ τον έκαναν γνωστό σε όλον τον κόσμο. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τις ταινίες και τα έργα του.

Οι “Ψευδαισθήσεις” ήταν παραγγελία του θεάτρου του Χέμνιτς στη Γερμανία, όπου έκαναν πρεμιέρα την Δεκέμβριο του 2011.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Παίζουν:Παντελής Δεντάκης
Αλεξία Καλτσίκη
Βασίλης Κουκαλάνι
Ηλέκτρα Νικολούζου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη: 15 ευρώ
Παρασκευή: 18 ευρώ
Σάββατο-Κυριακή: 19 ευρώ
Φοιτητές & άνεργοι νέοι κάτω των 30 ετών: 12 ευρώ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21.00
Τετάρτη & Κυριακή 19.00

Θέατρο της οδού Κυκλάδων
Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11
Κυψέλη
2108217877

Πηγή: http://www.elculture.gr

You may also like