Πλατωνική φιλία μεταξύ των 2 φύλων… Υπάρχει;

Το παραπάνω ερώτημα είναι βαθιά κοινωνικό καθώς απασχολεί την κοινωνία εδώ και δεκαετίες… τουλάχιστον.

Οι θεωρητικοί υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 50 χρόνια. Αλλά γιατί μόνο τόσο;Όπως τονίζει ο αρθρογράφος των NY TIMES Γουίλιαμ Ντερέσεβιτζ στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του «A Man. A Woman. Just Friends?», τη δεκαετία του ’60 τέθηκε ουσιαστικά το ζήτημα της πλατωνικής φιλίας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα καθώς εκείνη την εποχή πραγματοποιήθηκαν οι διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος και η γυναίκα βρέθηκε να συναναστρέφεται καθημερινά με άντρες συναδέλφους.

Ειδικοί δεν ειμαστε, αλλά κρίνοντας από τις αμερικάνικες σειρές, που τις παρακολουθήσαμε φανατικά (και το Sex And The City, αποτέλεσε θέμα της διπλωματικής μου εργασίας), τα επικρατέστερα σενάρια, “βγαλμένα από τη ζωή” είναι τα εξής, σχετικά με την πλατωνική φιλία:

Sex And The City: Η γνωστή γυναικοπαρέα που δεν έχει στρέιτ άντρες φίλους. Όταν λοιπόν η Κάρι έχει δεσμό με τον συγγραφέα Τζακ Μπέργκερ και τον γνωρίζει για πρώτη φορά στις φίλες της, η Μιράντα δράττεται της ευκαιρίας και ρωτάει τον άντρα της παρέας, τι μπορεί να πήγε στραβά στο ραντεβού που είχε το προηγούμενο βράδυ. Ο Μπέργκερ δεν αναλύει την κατάσταση με τον γυναικείο τρόπο (είναι πιεσμένος, δεν έτοιμος για δέσμευση κτλ.) και της απαντάει με μία φράση «Απλώς δεν σε γουστάρει!». Η Κάρι είναι με την παντόφλα στο χέρι, έτοιμη να κατσαδιάσει τον φίλο της μόλις γυρίσουν στο σπίτι γιατί «δεν απαντάμε ποτέ τόσο ωμά στον άλλον» αλλά προς έκπληξή της, η Μιράντα είναι ενθουσιασμένη που έχει επιτέλους στην παρέα της ένα εκπρόσωπο του αντίθετου φύλου να της λύνει τις απορίες περί σχέσεων. Βέβαια, στο επόμενο ραντεβού παραπαίρνει στα σοβαρά τη συμβουλή του Μπέργκερ αλλά η ουσία του παραδείγματος παραμένει καθώς είναι εξαιρετικά ωφέλιμη η πλατωνική φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα γιατί:

α) σου λύνει τις απορίες περί σχέσεων και σεξ (ας μη γελιόμαστε, εμείς οι γυναίκες χαϊδεύουμε τα αυτιά η μία της άλλης κι όταν δεν συμβαίνει αυτό, κάνουμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο 10 μέρες)

β) γιατί με έναν άντρα φίλο μπορείς να αφήσεις λίγο στην άκρη την θηλυκή εικόνα σου και να νιώσεις λίγο παιδί όταν βγαίνεις έξω μαζί του

δ) γιατί ξέρει πράγματα που εσένα ποτέ δεν σε ενδιέφεραν και ξέρεις που να αναζητήσεις απαντήσεις!


How I Met Your Mother
:
Ένα κορίτσι, δύο άντρες… Η Ρόμπιν γνωρίζει τον Τεντ, κάνει σχέση μαζί του, γνωρίζει τους φίλους του, γίνονται όλη μια αγαπημένη παρέα, χωρίζει με τον Τεντ, παραμένουν φίλοι και αργότερα συγκάτοικοι κι όλα είναι cool. Η Ρόμπιν κάνει αργότερα δεσμό με τον Μπάρνι τον άλλο single στρέιτ άντρα της παρέας, χωρίζει, παραμένουν φίλοι, μέσα τους όμως η φλόγα σιγοκαίει, κάποια στιγμή σκέφτονται την επανασύνδεση, η Ρόμπιν το ξανασκέφτεται, ο Μπάρνι προχωράει μπροστά κι αρραβωνιάζεται άλλην, και μέσα σε όλα αυτά, ο Τεντ ξαναθυμάται πως είναι ερωτευμένος με την Ρόμπιν, εκείνη δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά του κι αποφασίζουν να πάψουν να συγκατοικούν. Η συνέχεια επί της οθόνης…

Η σειρά αποτελεί την επιβεβαίωση της θεωρίας πως «ένας άντρας και μια γυναίκα, δεν μπορούν να είναι φίλοι». Κι όπως επισημαίνει μια μεγάλη μερίδα αντρών «δεν μπορούν να είναι φίλοι με μια ελκυστική γυναίκα». Το politically correct που λέγαμε πιο πάνω; Φράση άγνωστη στους άντρες.

Παλαιότερα τέτοιες παρέες τις λέγαμε “Beverly Hills” όπου όλοιτα έφτιαχναν με όλους και μετά συνέχιζαν να ειναι φίλοι… πρότυπα που είχαμε κι εμείς (άλλες δεκαετίες)

Friends: Ο Ρος είναι από την εφηβεία του ερωτευμένος με την Ρέιτσελ, την κατακτά στην ενήλικη ζωή τους, χωρίζουν, κάνουν παιδί (στιγμιαίο λάθος) και τελικά καταλήγουν μαζί. Η Μόνικα ερωτεύεται και παντρεύεται τον καλύτερο της φίλο Τσάντλερ αφού του έχει σχεδιάσει στο παρελθόν τον χάρτη του γυναικείου οργασμού προκειμένου να τον βοηθήσει να ευχαριστήσει ερωτικά την σύντροφο που είχε τότε. Φοίβη και Τζόι, ξεκίνησαν ως φίλοι και παρέμειναν φίλοι.

Δεν ξέρω ποιο σενάριο σας εκφράζει καλύτερα, το μόνο σίγουρο είναι πως όλα είναι βγαλμένα από τη ζωή. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει είτε την εμπειρία να είμαστε κρυφά ερωτευμένοι με τον κολλητό μας, είτε να είναι εκείνος ερωτευμένος μαζί μας είτε να είμαστε ταυτόχρονα ερωτευμένοι και να κάνουμε σχέση.

Αν πιστεύετε πως «ο έρωτας είναι χημεία», τότε καλύτερα να μην αναπτύξετε φιλία με έναν άντρα ή γυναίκα που από την αρχή σας έλκει ερωτικά. Αν πάλι, κάποια στιγμή τον/την δείτε με άλλο μάτι, βεβαιωθείτε πως αυτό δεν συμβαίνει επειδή περνάτε μια περίεργη περίοδο, για παράδειγμα μετά από έναν χωρισμό. Είναι κρίμα να χαλάσει μια φιλία για μια απερισκεψία. Μα πάνω απ’ όλα, σκεφτείτε τι ταιριάζει στον χαρακτήρα σας.

Προσωπικά δεν θα σας πω τι ακολουθώ…αλλά πιστεύω ότι υπάρχει η πλατωνική φιλία και μπορούν  δύο άνθρωποι διαφορετικού φύλου να γίνουν φίλοι -ακόμα κι αν περάσουν από το στάδιο το ερωτικό… Φτάνει να είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα μεταξύ τους και να βρίσκονται στην ίδια φάση!

(Το κείμενο βασίστηκε σε άρθρο του  http://www.thatslife.gr αλλά περιέχει πολλές προσωπικές απόψεις!)

You may also like