Έκθεση για τον Rogier Vivier @ Palais de Tokyo

Roger-Vivier-poster-Vogue-30Jul13-PR_b-682x1024Τα σοφιστικέ, θεατρικά, στυλάτα παπούτσια του, συχνά χαρακτηρίζονται ως «τέχνη», θέτοντας το όνομά του εκτός συναγωνισμού από τους υπόλοιπους διάσημους δημιουργούς high-end υποδημάτων.

Από το περίφημο παπούτσι σε σχήμα «κόμμα», το επονομαζόμενο «virgule» στις πιο κλασικές πλατφόρμες pom-pom, ο Roger Vivier είναι ακόμη μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο της μόδας και του elegance όσο αφορά στα γυναικεία υποδήματα. Πράγμα που εξηγεί την έκθεση “‘Virgule etc…. Στα χνάρια του Roger Vivier” που εγκαινιάστηκε πρόσφατα προβάλλοντας τα καλύτερα υποδήματα του οίκου.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση φιλοξενείται στο Palais de Tokyo στο Παρίσι και περιλαμβάνει περίπου 140 ζευγάρια υποδημάτων. Όλο αυτό το αφιέρωμα στο θρυλικό Vivier γίνεται υπό την επιμέλεια του διευθυντή του Musee Galliera, Olivier Saillard – ο άνθρωπος που ευθύνεται για την πρόσφατη έκθεση Azzedine Alaia (και φυσικά για το δραματικό φωτισμό σε κάθε οθόνη).

roger-vivier-exhibition-7_095214689617.jpg_article_gallery_slideshow_v2

Ο Bruno Frisoni, συνεχιστής του μύθου Vivier

Ο Bruno Frisoni, συνεχιστής του μύθου Vivier

Η έκθεση ρίχνει μια ματιά από την αρχή της καριέρας του μεγάλου σχεδιαστή φτάνοντας στο ζενίθ της επιτυχίας του, καθώς παρουσιάζει και τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή Bruno Frisoni.

Ο Frisoni δήλωσε για την έκθεση: «Ο Vivier του παρελθόντος και ο Vivier του σήμερα δεν μπορούν να μοιάζουν, παρόλα αυτά υπάρχει η ίδια φιλοσοφία. Το στυλ εξελίσσεται, ναι, αλλά μπορείτε να δείτε την κληρονομιά που άφησε ο Vivier στη σύγχρονη εποχή. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικός μέχρι και σήμερα είναι αξιοσημείωτο επίτευγμα».

Οι επισκέπτες θα πάρουν μία γεύση από το εκτενές portfolio των δημιουργιών του Vivier- συμπεριλαμβανομένων των κομματιών από την εποχή του στον οίκο Dior το 1930- και συγχρόνως υποδημάτων που δημιούργησε για τους YSL, αλλά και την Brigitte Bardot.

roger-vivier-exhibition-6_095213946978.jpg_article_gallery_slideshow_v2

Παρά το γεγονός ότι το brand επαναλειτούργησε το 2002, το στυλ παραμείνει πολύ αυθεντικό και κοντά στην αρχική εμπορική σημασία του ονόματος Vivier.

Ο Roger Vivier εν ώρα δημιουργίας

Ο Roger Vivier εν ώρα δημιουργίας

Είναι όμως η κατάλληλη στιγμή για να θαυμάσουμε τα έργα του Vivier. Μια νέα γενιά αναλαμβάνει τα ηνία στο χώρο της μόδας – από bloggers μέχρι αυτούς που παρακολουθουν, «fashion watchers» – δίνοντας το έναυσμα και την ευκαιρία να αναγεννηθεί το κύρος Vivier σε ένα πιο νεανικό κοινό. Το brand πολυτελείας έχει πάρει το χρόνο για την ανοικοδόμησή του, αφού έχει γίνει μέρος της οικογένειας Tods από το 2002. Η υπομονή και η σκληρή δουλειά απέδωσε, χάρις στον υπέροχο χειρισμό των σχεδίων του Vivier από τον Frisoni (φτερό-επενδυμένες γόβες από την κολλεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2010 θα έκαναν ιδιαίτερα υπερήφανο τον Vivier).

Roger-Vivier-Rendez-Vous-Collection-Fall-Winter-2012-2013

SS10 by Bruno Frisoni

Πολλά από τα υποδήματα που μοιάζουν με έργα τέχνης, έχουν δανειστεί από τα μουσεία της Νέας Υόρκης και του Τορόντο, καθώς και από ιδιώτες συλλέκτες, κάνοντας αυτή την έκθεση μια πραγματικά ισορροπημένη, ολοκληρωμένη ματιά στο brand Vivier. Αν κάποιος έπρεπε να το συνοψίσει : στυλ, φαντασία, αυθεντικότητα και θηλυκότητα είναι μερικές μόνο λέξεις, που θα μπορούσαν ίσως να μας βοηθήσουν. Κομμάτια της υψηλής ραπτικής είναι ο όρος που χαρακτηρίζει καλύτερα τις δημιουργίες Roger Vivier.

Ένα brand που παραμένει αναλείωτο στην μνήμη όλων με την επινόηση σχεδόν 20 διαφορετικών στυλ υποδημάτων. Ήταν αυτός που σχεδίασε τα παπούτσια για τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Δεν είναι και εύκολο….

roger-vivier-exhibition-3_095211216665.jpg_article_gallery_slideshow_v2

Εκτός από την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του, ο Vivier είχε «εμμονή» με τη δημιουργία έργων που ξεπερνούν την τελειότητα – από το σχήμα μέχρι το ύφασμα. Διαχρονικά, φινετσάτα και όμορφα κομμάτια, ήταν το φόρτε του. Γεγονός που υπογραμμίζεται στα αρχικά σκίτσα του ίδιου του σχεδιαστή που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης. Τα έργα τέχνης πίσω από τις γυάλινες προθήκες μιλάνε από μόνα τους.

rogervivier6

Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατο του σχεδιαστή, το prestige του brand Roger Vivier εξακολουθεί να «αναπνέει».

Και αν δεν είστε σε θέση να κάνετε ένα ταξίδι- αστραπή στην πόλη του φωτός, για να δείτε την όμορφη αναδρομή στην ιστορία του οίκου; Στην πραγματικότητα πια, η μόδα συναντά την τεχνολογία, και ω ναι, υπάρχει μια εφαρμογή (app) για αυτό…

making-a-comeback-roger-vivier-virgule-launch_12

Για τις πολυταξιδεμένες μας αναγνώστριες πάντως, η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Με μία γρήγορη ματιά…

You may also like