Αλάτι : Η νοστιμιά της ζωής, αλλά με μέτρο!!

από την δρ.Γλυκερία Ψαρρά, κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο (Χαροκόπειο, Ορθοβιοτική)

Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Το νάτριο βοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και του όγκου των υγρών του σώματος.

Συνεπώς, ο άνθρωπος είναι αδύνατον να ζήσει χωρίς νάτριο και αφού η κυριότερη πηγή νατρίου είναι το αλάτι, δε μπορεί να ζήσει χωρίς αλάτι.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού για τους ενήλικες είναι 6 gr, δηλαδή όσο περίπου ένα παραγεμισμένο κουταλάκι του γλυκού.

Για τα νήπια και τα μεγαλύτερα παιδιά οι μέγιστες συνιστώμενες ποσότητες είναι :
*1-3 ετών 2 gr/ ημέρα (0.8 gr νατρίου)
*4-6 ετών 3 gr/ ημέρα (1.2 gr νατρίου)
*7-10 ετών 5 gr/ ημέρα (2.0 gr νατρίου)
*11 ετών και άνω 6 gr/ ημέρα (2.5 gr νατρίου)
Σε περίπτωση που ένα υγιές άτομο ξεπερνάει συστηματικά τις παραπάνω ποσότητες, είναι πιθανόν αυτό να συμβάλει στην άνοδο της αρτηριακής του πίεσης αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου ή προσβολής.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι αρχικά να υπολογίσουμε την ημερήσια ποσότητα του αλατιού που προσλαμβάνουμε και στη συνέχεια αν χρειάζεται να τη μειώσουμε.

Βέβαια, λόγω του ότι τα περισσότερα τρόφιμα του εμπορίου περιέχουν ήδη κάποια ποσότητα αλατιού, είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε με ακρίβεια το πόσο αλάτι προσλαμβάνουμε την ημέρα.

Περίπου τα ¾ του αλατιού που τρώμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά πρωινού, οι σκόνες για σούπα, οι κύβοι μαγειρικής, οι σάλτσες, τα έτοιμα γεύματα, τα καπνιστά κρέατα ή ψάρια και τα μπισκότα.

Ένα τρόφιμο θεωρείται ότι περιέχει πολύ αλάτι, όταν στα 100 gr προϊόντος υπάρχουν 1.25 gr αλατιού ή παραπάνω (0.5 gr νατρίου).

Συνεπώς, είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων που πρόκειται να αγοράσουμε. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι η ποσότητα του νατρίου που αναγράφεται στις ετικέτες, μια που η ποσότητα του αλατιού αναφέρεται σπάνια.

Αν γνωρίζουμε την ποσότητα του νατρίου που περιέχεται σε ένα τρόφιμο μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε την ποσότητα του αλατιού με τον ακόλουθο τύπο : Αλάτι = Νάτριο x 2.5.

Για παράδειγμα, αν ένα τρόφιμο περιέχει 1.2 gr νατρίου τότε αυτό αντιστοιχεί σε 3 gr αλατιού.

Συνεπώς, το αλάτι είναι σημαντικό για τη ζωή, μάλιστα στο παρελθόν ήταν τόσο πολύτιμο, που το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. αλλά η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Πηγή: http://easyway2health.blogspot.gr/

You may also like