Αμερικανικές εκλογές: Ρεκόρ και παράξενα

Γιατί Τρίτη, γιατί Νοέμβρη;

Οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται πάντα Τρίτη και πάντα Νοέμβρη. Η επιλογή του μήνα έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στο χρόνο. Για πολλά χρόνια η Αμερική ήταν μια αγροτική κοινωνία. Οι νομοθέτες πριν ορίσουν το μήνα των εκλογών έλαβαν υπόψη τους ότι ο Νοέμβριος βόλευε τους αγρότες. Η συγκομιδή της σοδειάς είχε τελειώσει και ο καιρός δεν ήταν τόσο άσχημος, ώστε οι ψηφοφόροι να ταξιδέψουν στα εκλογικά κέντρα.

Η Τρίτη επελέγη επίσης για πρακτικούς λόγους. Συνήθως οι ψηφοφόροι ταξίδευαν Κυριακή και έτσι δεν προλάβαιναν να φτάσουν τη Δευτέρα.

Ωστόσο δεν πρόκειται για μια τυχαία Τρίτη, αλλά για τη δεύτερη Τρίτη του Νοέμβρη. Αυτό έγινε επειδή οι νομοθέτες ήθελαν να αποφευχθεί μια σύμπτωση της ημερομηνίας των εκλογών με την 1η Νοέμβρη (Haloween).

Επίσης, οι περισσότεροι έμποροι συνήθως έκλειναν τα βιβλία του προηγούμενου μήνα την 1η Νοεμβρίου και υπήρχε η ανησυχία ότι σε περίπτωση που ο μήνας δεν είχε πάει καλά, ήταν πιθανό να δείξουν την απογοήτευσή τους στην κάλπη.

Έτσι, επέλεξαν τη δεύτερη Τρίτη, ώστε ο θυμός των ψηφοφόρων να ξεθυμαίνει, μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Πρώτες εκλογές…

Οι πρώτες επίσημες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έγιναν το 1789 με την Τζορτζ Ουάσινγκτον, να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πάντως μόνο 10 από τις 13 (τότε) Πολιτείες συμμετείχαν, καθώς η Νέα Υόρκη δεν διάλεξε εκλέκτορες και Β. Καρολίνα και Ρόουντ Άϊλαντ δεν είχαν κυρώσει το Σύνταγμα.

Ο “ηττημένος” νικητής

Τέσσερις φορές στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών, ο υποψήφιος που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους δεν εξελέγη πρόεδρος.

Αυτό συνέβη το 1824, το 1876, το 1888 και το 2000 (ο Μπους νίκησε τον Αλ Γκορ).

Οι 3 εκλέκτορες της Ουάσινγκτον

Στις αμερικανικές εκλογές οι υποψήφιοι πρόεδροι διεκδικούν 538 εκλέκτοες. Κάθε πολιτεία έχει αριθμό εκλεκτόρων ανάλογο με τον αριθμό των εκπροσώπων της στο Κογκρέσο και των γερουσιαστών της.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο η Ουάσινγκτον έχει μόλις 3 εκλέκτορες, όσους δηλαδή και οι πιο μικρές σε πληθυσμό Πολιτείες.

Πρώτοι οι “Αντιμασόνοι”!

Το πρώτο κόμμα που ακολούθησε προκριματική διαδικασία για να επιλέξει τον υποψήφιο πρόεδρο και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο, ήταν το Κόμμα των Αντιμασόνων το 1832!

Πρόκειται για μια τομή στις αμερικανικές εκλογές, καθώς η διαδικασία αυτή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ μέχρι τις μέρες μας.

“Συγκατοίκηση” από το 1804

Πριν τη 12η αναθεώρηση του αμερικανικού Συντάγματος το 1804, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να κυβερνήσει με τη βοήθεια του… αντιπάλου του!

Το Σύνταγμα προέβλεπε ότι όποιος υποψήφιος έβγαινε δεύτερος σε εκλέκτορες, δεν πήγαινε σπίτι του, αλλά γινόταν αντιπρόεδρος!

Με την αναθεώρηση, οι εκλέκτορες ψήφιζαν πλέον ξεχωριστά για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.

Το ρεκόρ του Ρίγκαν

Στις εκλογές του 1984 o Ρόναλντ Ρίγκαν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών (54.455.075) κάνοντας παράλληλα ρεκόρ και στον αριθμό των εκλεκτόρων (525).

Το ρεκόρ σε ψήφους έσπασε αρχικά το 2004 ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ με 62 εκατ. ψήφους και στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα (64 εκατ. ψήφους το 2008). Ωστόσο κανείς δεν εξασφάλισε όσους εκλέκτορες είχε το 1984 ο Ρίγκαν.

Τι σχέση είχαν ο 22ος και ο 24ος πρόεδρος των ΗΠΑ;

Ερώτηση που τίθεται συνήθως σε παιχνίδια γνώσεων. Τι σχέση είχε ο 22ος (1885-1889) με τον 24ο πρόεδρο (1893-1897) των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν το ίδιο επώνυμο. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο.

Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, είναι ο μόνος πρόεδρος ο οποίος έκανε μια θητεία, ηττήθηκε στις επόμενες εκλογές και 4 χρόνια αργότερα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο!

Ο υποψήφιος που δεν εξελέγη ποτέ!

“Πάντα προσπάθεια. Πάντα αποτυχία. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα”. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Νόρμαν Τόμας πήρε τοις μετρητοίς τη ρήση του Σάμιουελ Μπέκετ. Ήταν έξι φορές υποψήφιος πρόεδρος και δεν εξελέγη ποτέ!

Το μεγαλύτερο ντέρμπι

Η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της ιστορία, όσον αφορά τις ψήφους, ήταν αυτή του Τζον Κένεντι και του Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο Κένεντι πήρε μόλις 0,1 % περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλό του, ωστόσο είχε ξεκάθαρη πλειοψηφία στους εκλέκτορες (303-219).

Ο φακός αγαπάει  τον… Κένεντι

Η πρώτη τηλεμαχία στην ιστορία των ΗΠΑ, έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 1960 με αντιπάλους τον Τζον Κένεντι και τον Ρίτσαρντ Νίξον.

Όσοι την άκουσαν από το ραδιόφωνο θεώρησαν ότι είχε κερδίσει ο Νίξον. Όσοι όμως παρακολούθησαν το ντιμπέιτ τηλεοπτικά, είδαν έναν άνετο Κένεντι και έναν ιδρωμένο Νίξον, που έδειχνε νευρικός.

Οι πολιτικές συγκρούσεις θα άλλαζαν για πάντα. μετά από αυτό το ντιμπέιτ. Μέχρι τότε υπήρχαν αντιπαραθέσεις υποψηφίων, αλλά ποτέ επισήμως και φυσικά χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.

 

Οι γυναίκες που προσπάθησαν να μείνουν στην Ιστορία

Μόλις δύο γυναίκες έχουν αναδειχθεί υποψήφιες για κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, όχι για τη θέση του προέδρου πάντως.

Η Τζεραλντίν Φεράρο, ήταν η υποψήφια αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος το 1984 και η Σάρα Πέιλιν ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων το 2008. Και στις δύο περιπτώσεις ηττήθηκαν.

Η καταγωγή του Ομπάμα!

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζον Μακέιν, ήταν υποψήφιοι πρόεδροι το 2008. Ο Ομπάμα κέρδισε, αντιμετωπίζοντας μάλιστα επιθέσεις λάσπης σχετικά με τον τόπο γέννησής του και τα χαρτιά του.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο μονομάχοι ήταν οι πρώτοι υποψήφιοι που είχαν γεννηθεί εκτός της αμερικανικής ηπείρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε γεννηθεί στη Χαβάη και ο Τζον Μακέιν σε ναυτική βάση των ΗΠΑ στη ζώνη του Παναμά.

Πηγή: News247.gr‏

You may also like