Αντιμετωπίζουμε την καραντίνα με αισιοδοξία κι έξυπνους τρόπους

  Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση του covid έχει αφήσει το αποτύπωμα του με διαφορετικό τρόπο στον καθένα από εμάς. Αρκετοί είναι αυτοί που με το δεύτερο lock down ζορίζονται αρκετά και δεν έχουν την ίδια όρεξη ή ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσουν μια ίδια κατάσταση μέσα ή έξω από το σπίτι. Οποιαδήποτε συμβουλή μοιάζει γνώριμη και βαρετή ενώ η τηλεργασία ή γενικότερα οι οθόνες έχουν επιβαρύνει τις ελεύθερες ώρες και την ηρεμία του μυαλού μας. Πως θα καταφέρουμε να απαλλαχτούμε από όλη αυτή την ανησυχία και τις αρνητικές σκέψεις; Δεδομένα που αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή σε οικογένεια και δουλειά χωρίς σαφή ημερομηνία λήξης. Οι συνέπειες του covidέχουν μια πιο βαθιά, εσωτερική και αθόρυβη απειλή στην ψυχική μας υγεία. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Test μέσα στην ημέρα

Παρατηρήστε τον εαυτό σας από την ώρα που ξυπνάτε μέχρι το τέλος της ημέρας και εστιάστε ποια συναισθήματα σας κυριεύουν. Νιώθετε άγχος, φόβο, θυμό, βαρεμάρα, απογοήτευση ή ένα συνεχόμενο εκνευρισμό; Μήπως θέλετε να μένετε όλο και πιο πολύ μόνοι σας ή έχετε προβλήματα ύπνου; Καταγράψτε στο μυαλό σας τι είναι αυτό που σας ενοχλεί πρωταρχικά και ύστερα σκεφτείτε πότε ενεργοποιείτε. Παρατηρήστε παραδείγματος χάριν αν έχετε εκνευρισμό, πόσους έχετε ανα ημέρα και πότε ξεκίνησε. Αφήστε στο εαυτό σας χώρο για αναγνώρισή και όχι για πανικό. Να είστε σίγουροι πως το ευεργετικό της δύσκολής αυτής εποχής είναι το περίσσευμα του χρόνου. Μέσα στον άμεσο χρόνο θα συνειδητοποιήσετε πως τις περισσότερες φορές οι αρνητικές σκέψεις προέρχονται όταν δεν αφήνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που χρειάζεται για να σκεφτεί με ψυχραιμία. Η άσκηση αυτή είναι για όλα συναισθήματα καθημερινά και έχει αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα.

Άσκηση ισορροπίας

Μια διαφορετική οπτική για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιπτώσεις στην ψυχολογία μας είναι να συνειδητοποιήσουμε πως ακόμη και μέσα σε αυτή την εποχή της αβεβαιότητας, μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας. Να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε καθημερινά και να μην παίρνουμε τα προβλήματα του τώρα ως δεδομένα. Αξιοποιούμε τις ευκαιρίες σε διαλέξεις ή σεμινάρια online, να μάθουμε μια ξένη γλώσσα διαδικτυακά ή ένα εργαστήρι καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε θετική πνευματική τροφή. Να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο ή να ακούσουμε μουσική, να εντάξουμε οπωσδήποτε στη ζωή μας την αερόβια άσκηση, είτε αυτή είναι περπάτημα είτε είναι τρέξιμο, είναι το καλύτερο αντίδοτο για την κατάθλιψη.

Επικοινωνία με αυτούς που μας χαροποιούν

Τελευταίο και σημαντικότερο  βήμα είναι η επικοινωνία με τους αγαπημένους φίλους ή συγγενείς. Πετάξτε ότι τοξικό υπάρχει δίπλα σας και αφιερώστε χρόνο μόνο σε εκείνους που σας χαρίζουν αισιοδοξία και κατανόηση. Μην καταναλώνετε καθόλου τον χρόνο σας σε εκείνους που προσπαθούν να σας μεταφέρουν μόνο φόβο για το μέλλον ή το παρόν.

Το να ζει κανείς στη δυσκολία μπορεί και να έχει και θετικά αποτελέσματα! Η αίσθηση δύναμης ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε είναι μια αίσθηση ικανοποίησης  μοναδική.

Photo credits: @kxvn_lx / unsplash

You may also like