Απαντάμε σε 5 μύθους για τη βιταμίνη D

Κανείς δεν θέλει λεπτά, εύθραυστα οστά. Να τι μπορεί να συμβεί όταν το επίπεδο της βιταμίνης D στο σώμα μας είναι πολύ χαμηλό. Γι ‘ αυτό η συζήτηση γύρω από τη βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να πάρουμε τη βιταμίνη D είναι η έκθεση στο φως του ήλιου. Η λύση όμως δεν είναι η ολοήμερη ηλιοθεραπεία. Σε τελική ανάλυση, τα ισχυρά κόκαλα δεν πρέπει να έρχονται εις βάρος του υγιούς και λαμπερού δέρματος.

Μύθος Νο 1: Υπάρχει μια κοινώς εσφαλμένη αντίληψη ότι η έκθεση στον ήλιο είναι η βέλτιστη πηγή βιταμίνης D, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν καθόλου οι δερματολόγοι. Μόνο μια περιορισμένη ποσότητα βιταμίνης D παράγεται από ακτινοβολία UVB, η οποία για τους Καυκάσιους επιτυγχάνεται μετά από μόλις πέντε έως δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι. Η υπέρβαση αυτού του ορίου δεν αυξάνει την ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα, λένε, αλλά αρχίζει να σπάει τη βιταμίνη D που έχει ήδη αποθηκευτεί στο σώμα. Για να μην αναφέρουμε, ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης του δέρματος και καρκίνου του δέρματος. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε αντηλιακό με SPF ευρείας κλίμακας, ημερησίως, ακόμη και αν σκοπεύετε να περάσετε το χρόνο σας σε κλειστό χώρο. Αν σχεδιάζετε να παραμείνετε λίγο περισσότερο χρόνο στον ήλιο, ανεβάστε το SPF και ανανεώνετε τακτικά.

Μύθος Νο 2: Η βιταμίνη D, δεν αποκτάται μόνο από την έκθεση στον ήλιο. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο φρέσκος ​​τόνος, η πέστροφα και οι σαρδέλες, περιέχουν βιταμίνη D, όπως και ο χυμός πορτοκαλιού και το γάλα, το γιαούρτι και μερικά δημητριακά. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως και είναι εύκολο να ληφθούν. Η σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια πολύ καλή επιλογή έναντι στην έκθεσή σας στον ήλιο, προκειμένου να πάρετε την αναγκαία ποσότητα βιταμίνης D.

Μύθος Νο 3: Η βιταμίνη D λαμβάνεται μέσω έκθεσης σε ακτίνες UVB. Τα solarium, από την άλλη εκπέμπουν κυρίως ακτίνες UVA. Το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος μας συνιστά το μαύρισμα σε εξωτερικούς χώρους ως μέσο λήψης βιταμίνης D, μιας και τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι γνωστά ως καρκινογόνα. Οι ειδικοί δηλώνουν, ότι μόνο μια συνεδρία μαυρίσματος αυξάνει τις πιθανότητες των ανθρώπων να αναπτύξουν μελάνωμα, κατά 20%.

Μύθος Νο 4: Δεν μπορείς να πάρεις βιταμίνη D, εάν φοράς αντηλιακό. Ίσως ο μεγαλύτερος και πιο επικίνδυνος μύθος. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματός μας από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Αυτό που θα καταφέρουμε με το να φοράμε αντηλιακό, είναι την συστηματική και σωστή λήψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

 Μύθος Νο 5: Είναι δυνατή η λήψη υπερβολικής βιταμίνης D; Φυσικά και ναι. Τα συμπτώματα της υπερβολικής βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, απώλεια βάρους, κακή όρεξη και πολλά άλλα. Συνεπώς, το ποτέ δεν είναι αρκετή, δεν εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση

You may also like