Ας μιλήσουμε για τα μανταρίνια…

Τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Είναι πιο αγαπητά από τα πορτοκάλια και σίγουρα (συχνά) πιο γλυκά. Γιατί όμως δεν είναι τόσο γνωστό πόσο καλό κάνουν στην υγεία μας;

Είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληθώρα βιταμινών, φαινολών, φλαβονοειδών, καροτενοειδών, φυτικών ινών και μετάλλων, παρέχοντας οφέλη σε καίρια θέματα υγείας όπως είναι ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και η παχυσαρκία. Για να τα δούμε πιο αναλυτικά…

Καρκίνος

Τα φλαβονοειδή έχει φανεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, προλαμβάνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και σταματώντας τον πολλαπλασιασμό τους.

Καρδιαγγειακή Υγεία

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και πιθανότατα προστατεύουν από την εκδήλωση καρδιαγγειακών ασθενειών. Αυτό επίσης μπορεί να συμβεί και από την ικανότητα τους να προλαμβάνουν το σχηματισμό θρόμβων αφού σταματούν την οξείδωση της LDL – χοληστερόλης και άρα βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Τα μανταρίνια διαθέτουν υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, αυτό σημαίνει ότι σε προστατεύουν από το να αρρωστήσεις. Ο μηχανισμός είναι διπλός από τη μία ενισχύει τον οργανισμό σου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα βακτήρια «εισβολείς» και από την άλλη δρα ως αντιοξειδωτικό εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. 

Διαχείριση σωματικού βάρους

Το χαμηλό θερμιδικό του περιεχόμενο το καθιστά ιδανικό αν προσέχεις την διατροφή σου. Όταν έχεις ανάγκη κάτι γλυκό, μη διστάσεις να το αντικαταστήσεις με 1-2 μανταρίνια, αποφεύγοντας έτσι να βγεις από το πρόγραμμα σου, καθώς και τις κενές θερμίδες. Ακόμα είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες που σημαίνει ότι σε κρατούν χορτάτο για περισσότερη ώρα.

Και με ποιούς τρόπους μπορούμε να τα καταναλώσουμε;

  • Φρέσκα, μιας και καθαρίζονται πολύ εύκολα και είναι τέλεια επιλογή για ένα γρήγορο σνακ που μπορείς να έχεις και μαζί σου on the go.
  • Στη σαλάτα σου για της δώσεις μια διαφορετική χροιά.
  • Στο κύριο γεύμα σου μέσα σε τορτίγιες ή συνταγές με πουλερικά
  • Στο πρωινό σου, σαν parfait γιαουρτιού, σε πίτσα με φρούτα.

Πηγή ( Κείμενο : Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)

You may also like