Αυγά Vs καρδιαγγειακά νοσήματα:Τι σχέση έχουν;

egg1 

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

 

Είναι γνωστό ότι οι καρδιαγγειακές (ΚΑ) ασθένειες αφορούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών -παρά τις προσπάθειες γιά μείωση των παραγόντων κινδύνου’ δυστυχώς μέχρις το 2020 αναμένεται να αποτελούν και το κύριο αίτο νοσηρότητας και θνησιμότητας και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα αυξημένα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερίνης αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και εξαρτώνται κύρια από την παραγωγή της από το ήπαρ αλλά και από την διαιτητική πρόσληψη γιά την οποία η σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) είναι να μην υπερβαίνει τα 3οο mgr χοληστερόλης/ 24ωρο.

Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι η αυξημένη κατανάλωση αυγών “κάνει κακό στην καρδιά” γιατί περιέχουν πολύ χοληστερίνη (περίπου 210 mgr)’ περιέχουν όμως και ιχνοστοιχεία, πρωτείνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα- όλα χρήσιμα γιά τον ανθρώπινo οργανισμό.

Πρόσφατα στο BMJ δημοσιεύτηκε ανάλυση 8 μελετών με 260.000 άτομα όπoυ διαπιστώνεται ανατροπή αυτής της αντίληψης: Η αυξημένη πρόσληψη αυγών (πάνω από ένα καθημερινά) ΔΕΝ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιου (ΑΕΕ), εκτός από τους διαβητικούς ασθενείς όπου αυτό όντως συμβαίνει’ επιπρόσθετα , η αυξημένη κατανάλωση αυγών σχετίζετα με μειωμένο κίνδυνο αιμορραγικού ΑΕΕ. Τα συμπεράσματα αυτά εκτός του ότι καταρρίπτουν έναν αστικό μύθο, έχουν ιδιαίτερο πρακτικό αποτέλεσμα σε διαιτητικές οδηγίες στις πτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες όπου τα αυγά είναι μιά εύκολη πηγή συνδυασμού πολλών θρεπτικών ουσιών.

 

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like