“Βανίλια Σοκολάτα”, το νέο βιβλίο υψηλής patisserie του Στέλιου Παρλιάρου

φωτογραφία 1aΌταν ήρθε η πρόσκληση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέλιου Παρλιάρου «Βανίλια Σοκολάτα» στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη στα Πετράλωνα, ξέχασα δίαιτες, διατροφές …τα πάντα! Δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάω, να μην δοκιμάσω τις “δημιουργίες” του.
Σαφέστατα, η αγαπημένη μου διατροφολόγος δυσαρεστήθηκε γιατί ήξερε ότι δεν θα μπορούσα να αντισταθώ στους πειρασμούς της Μαδαγασκάρης. Ο κορυφαίος Έλληνας ζαχαροπλάστης εμπνεύστηκε από ένα ταξίδι που έκανε πρόσφατα στη νησιωτική χώρα, έναν τόπο μαγικό και εύφορο, στον οποίο καλλιεργούνται εκατοντάδες μπαχαρικά, εξωτικά φρούτα και αρωματικά φυτά. Ανάμεσα σε αυτά η βανίλια και το κακαόδεντρο. Ταξίδεψε από την πρωτεύουσα μέχρι το αποικιακό θέρετρο Ντιέγκο Σουάρεζ στο Βορρά και από τις ανατολικές ακτές μέχρι το παραδεισένιο νησί Νόζι Μπε στα δυτικά, ακολουθώντας τους δρόμους της βανίλιας και της σοκολάτας. Φιλοξενήθηκε σε φυτείες, παρακολούθησε τη διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας και για δύο εβδομάδες έγινε αγρότης και ρεπόρτερ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, οι εικόνες του ταξιδιού μετουσιώθηκαν σε συνταγές και γεύσεις. Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι «Τόσο μαγική ήταν αυτή η εμπειρία που δεν θα μπορούσα να την κρατήσω για τον εαυτό μου. Σαν ατμός που έψαχνε διέξοδο έγινε η γενεσιουργός ιδέα για αυτό το βιβλίο το οποίο θεωρώ το πιο προσωπικό από όλα όσα έχω γράψει μέχρι σήμερα».

φωτογραφία 3aΟι καλεσμένοι μυήθηκαν σε μία μυστηριακή εμπειρία στα τοπία της Μαδαγασκάρης, με εξωτικά αρώματα και γεύσεις του παραδείσου. Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη μεταμορφώθηκε σε ένα μαγικό σκηνικό με πρωταγωνιστές τις δημιουργίες του γνωστού chef patissier σερβιρισμένες στα χειροποίητα σκεύη του οίκου Astier de Villate. Όσες εικόνες κι αν σας μεταφέρουμε … δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν τις μοναδικές γεύσεις που δοκιμάσαμε…

Για το βιβλίο μίλησαν αγαπημένοι φίλοι του Στέλιου: ο δημοφιλής παρουσιαστής του ANT-1 Γιώργος Παπαδάκης, η ραδιοφωνική παραγωγός του ΣΚΑΙ Χριστίνα Βίδου και ο Αλέκος Βασιλάκος μόνιμος κάτοικος Μαδαγασκάρης. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών η Μαργαρίτα Σαραντοπούλου, η Έλενα Σύρακα, οι Deux Hommes (Γρηγόρης Τριανταφύλλου και Δημήτρης Αλεξάκης), η Χαρά Καίσαρη Χρυσικοπούλου, η Cordelia Madden και ο Παύλος Κανελλόπουλος, η Κατερίνα Μισιχρόνη, η Ολυμπία Κρασαγάκη, Μαρίνα Κουταρέλλη και πολλοί άλλοι.

PAN_ΒΒΒΒ
Στις 192 σελίδες του, περιλαμβάνει 68 συνταγές με σοκολάτα και βανίλια φωτογραφημένες ατμοσφαιρικά από τον Άλκη Καλούδη με food styling του Στέλιου Παρλιάρου. Το βιβλίο διανθίζεται από κείμενα για τη Μαδασκάρη και φυσικά από τις υπέροχες φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο chef, στο ταξίδι του.

Photo:Studio Panoulis

You may also like