Βραβεία Όσκαρ: τα προγνωστικά για τους φετινούς νικητές

Στις 9 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η 92η τελετή της Ακαδημίας για την απονομή των βραβείων Όσκαρ, τα οποία αποτελούν την πιο λαμπερή και αναγνωρίσιμη διάκριση της 7ης τέχνης. Το κόκκινο χαλί θα στρωθεί στο Dolby Theater του Χόλιγουντ για ακόμα μία χρονιά, σε μια αστραφτερή τελετή που πλησιάζει τα 100 χρόνια…

Οι επίσημες υποψηφιότητες έχουν ήδη ανακοινωθεί ένα μήνα πριν, με κάποιες από τις ταινίες να διαγωνίζονται σε διψήφιο αριθμό κατηγοριών. Συγκεκριμένα το «Joker» είναι υποψήφιο σε 11 κατηγορίες, ενώ «Ο Ιρλανδός», το «Κάποτε… στο Χόλιγουντ» και το «1917» έχουν προταθεί σε 10 κατηγορίες. Εκπληκτική αίσθηση έχει προκαλέσει η κορεάτικη ταινία «Παράσιτα», η οποία αν και ξενόγλωσση είναι υποψήφια για 6 Όσκαρ μεταξύ των οποίων αυτά της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Η ταινία κέρδισε και το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, έχοντας κάνει θραύση παγκοσμίως.

Τα στατιστικά των προηγούμενων απονομών Όσκαρ δείχνουν πως είναι εξαιρετικά απίθανο το βραβείο Καλύτερης Ταινίας να πάει σε ταινία που δεν είναι προτεινόμενη για Καλύτερη Σκηνοθεσία. Με αυτό το δεδομένο, οι ταινίες που είναι υποψήφιες και στις 2 κατηγορίες είναι 5 και το άρθρο της bwin για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας δείχνει ποιες ταινίες είναι επίσης φαβορί για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Στη μεγάλη «μάχη» ρίχνονται φέτος 5 σπουδαίοι σκηνοθέτες, οι οποίοι είναι ο Μάρτιν Σκορσέζε (Ο Ιρλανδός), ο Κουέντιν Ταραντίνο (Κάποτε… στο Χόλιγουντ), ο Τοντ Φίλιπς (Joker), ο Σαμ Μέντες (1917) και ο Μπονγκ Τζουν-Χο (Παράσιτα).

Ο Μάρτιν Σκορσέζε δε χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς πρόκειται για σκηνοθέτη-θρύλο, μοναδικό στο είδος του. Η φετινή του ταινία είναι υποψήφια σε 10 κατηγορίες, ενώ στο παρελθόν ο σκηνοθέτης έχει προταθεί άλλες 8 φορές για Όσκαρ και έχει πάρει το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «The departed». Ο Ταραντίνο έχει κερδίσει 2 Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για τις ταινίες «Pulp Fiction» και «Django Unchained», ενώ το «Joker» έχει σπάσει τα ρεκόρ στις φετινές υποψηφιότητες αλλά και στις ταμειακές εισπράξεις. Ο Σαμ Μέντες έχει κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 2000 για το «American Beauty», ενώ ο Κορεάτης σκηνοθέτης των «Παρασίτων» είναι υποψήφιος για πρώτη φορά. Αν λοιπόν φέτος κερδίσει το πολύτιμο αγαλματίδιο, θα είναι και η πρώτη φορά που το καταφέρνει ξενόγλωσση ταινία σε ολόκληρη την ιστορία του θεσμού.

Για τους πιθανούς νικητές των φετινών βραβείων Όσκαρ, είναι επίσης πολύ σημαντική η πορεία των ταινιών σε άλλες κινηματογραφικές βραβεύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Στα φετινά Golden Globe Awards, το «1917» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, ενώ το βραβείο Σκηνοθεσίας πήγε στον Μπονγκ Τζουν-Χο για τα «Παράσιτα». Επίσης, στα βραβεία SAG (Screen Actors Guild Awards) που αφορούν ηθοποιούς, τα «Παράσιτα» κέρδισαν το μεγάλο βραβείο συνολικής ερμηνείας, ενώ στα βραβεία PGA (Producers Guild Awards) το «1917» κέρδισε το βραβείο παραγωγής Καλύτερης Ταινίας. Έτσι, οι παραπάνω 2 ταινίες αποτελούν ήδη πολύ δυνατά «χαρτιά» για τα βραβεία της Ακαδημίας.

You may also like