Βρετανία: Επίσημη αποκατάσταση για τον Alan Turing ζητούν επιστήμονες

Έντεκα επιφανείς Βρετανοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Στήβεν Χόκινγκ, ζητούν με επιστολή τους στην εφημερίδα Daily Telegraph, την επίσημη αποκατάσταση του ονόματος του πρωτοπόρου της επιστήμης υπολογιστικών συστημάτων και μαθηματικής ιδιοφυίας, Άλαν Τούρινγκ που καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία, όταν ακόμα στη Βρετανία ήταν παράνομη το 1952. Οι επιστήμονες ζητούν να γίνει επίσημη άρση της καταδίκης «για έναν από τους λαμπρότερους μαθηματικούς του σύγχρονου κόσμου».

Ο Τούρινγκ στη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε στην υπηρεσία αντικατασκοπείας και αποκρυπτογράφησης του Βρετανικού στρατού στο Μπλέτσλεϊ Πάρκ και με τη βοήθειά του οι Σύμμαχοι κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα των μηνυμάτων Enigma των Γερμανών και να αποκτήσουν σημαντικό πλεονέκτημα στον πόλεμο.

Πολύ σημαντική ήταν η δουλειά του μετά τον πόλεμο στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μαθηματικής βιολογίας.

Πέθανε το 1954, δύο χρόνια μετά την καταδίκη του σε υποχρεωτική ορμονική θεραπεία, από δηλητηρίαση μετά από το δάγκωμα ενός μήλου που περιείχε κυάνιο και ο θάνατός του θεωρήθηκε ευρέως αυτοκτονία.

Το 2009 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την «απάνθρωπη αντιμετώπιση» του Τούρινγκ από το Βρετανικό κράτος λέγοντας χαρακτηριστικά «Ζητάμε συγγνώμη, σου άξιζαν πολύ καλύτερα».

Πηγή: http://www.athensvoice.gr

You may also like