Βρετανία: Cameron υπέρ γυναικών επισκόπων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση στην Εκκλησία της Αγγλίας να επανεξετάσει σύντομα την απόφασή της να ψηφίσει εναντίον της χειροτονίας γυναικών επισκόπων. Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού επεσήμανε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί θα πρέπει να περάσουν χρόνια για να αλλάξει αυτή η απόφαση, όπως ανακοίνωσε η Εκκλησία της Αγγλίας. Οι δηλώσεις του Κάμερον είναι σαφής ένδειξη ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα, ακόμη και αν δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο για να αναγκάσει την Εκκλησία της Αγγλίας να συμμορφωθεί με σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Κάμερον εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Γενικής Συνόδου (το νομοθετικό σώμα της Αγγλικανικής Εκκλησίας), η οποία δεν συγκέντρωσε τα απαιτούμενα δύο τρίτα των ψήφων για να προχωρήσει το σχέδιο. «Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της χειροτονίας των γυναικών επισκόπων. Θλίβομαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θλίβομαι ιδιαιτέρως για τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς, γιατί γνωρίζω ότι επιθυμούσε να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό για αυτόν ζήτημα στο τέλος της περιόδου της διακονίας του ως επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την Εκκλησία της Αγγλίας να είναι μια σύγχρονη Εκκλησία που έχει επαφή με τη σημερινή κοινωνία, και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα το οποίο θα έπρεπε να λάβει», τόνισε.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Ρόουαν Ουίλιαμς, είχε δηλώσει στη Γενική Σύνοδο ότι η Εκκλησία της Αγγλίας «έχει να δώσει πολλές εξηγήσεις» μετά την απόρριψη της πρότασης υπέρ της χειροτονίας γυναικών επισκόπων. Υιοθετώντας σκληρούς τόνους, ο Ουίλιαμς υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δίνει την εντύπωση ότι η Γενική Σύνοδος της Αγγλικανικής Εκκλησίας είναι «εκουσίως τυφλή» ως προς τις προτεραιότητες της κοινωνίας.

Εντονες επικρίσεις
Ο Τζάστιν Ουέλμπι, επίσκοπος του Ντέραμ και διάδοχος του Ρόουαν Ουίλιαμς, επιμένει ότι θα χειροτονηθούν τελικώς γυναίκες επίσκοποι, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Γενικής Συνόδου. Ο Ουέλμπι υποστήριξε ότι, παρά την ψηφοφορία, η Γενική Σύνοδος τάσσεται υπέρ της χειροτονίας των γυναικών επισκόπων. «Το ζήτημα είναι να βρεθεί ένας τρόπος να επιτευχθεί πραγματική συναίνεση στο ότι αυτή είναι η ορθή απόφαση. Γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος αλλά και σύνεση. Ερωτηθείς αν είναι αποφασισμένος να ασκεί πιέσεις επί του ζητήματος, ο Ουέλμπι τόνισε ότι «προτίθεμαι να ακούσω τη γνώμη όλων των άλλων επισκόπων και να αποφασίσουμε από κοινού για το ζήτημα».

Πηγές προσκείμενες στην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Μαρία Μίλερ, αρμόδια και για ζητήματα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, εξέφρασαν έντονες επικρίσεις με την ψηφοφορία της Γενικής Συνόδου. Ωστόσο κατέστη σαφές ότι αυτή η δυσαρέσκεια δεν θα μεταφραστεί σε ευθεία παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

You may also like