Γαλακτοκομικά και σωματικό βάρος (2)

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Εχει υποτεθεί ότι η καθημερινή extra λήψη γαλακτοκομικών προιόντων με χαμηλά λιπαρά (ΓΠΧΛ) βοηθάει στην απώλεια του σωματικού βάρους είτε δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού, είτε αναστέλλοντας ( με το ασβέστιο) την δημιουργία λιπώδους ιστού-χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί (www.nikmara.wordpress.com 30/06/12). Γενικά σε εφήβους και ενήλικες συνιστάται η καθημερινή λήψη τριών φλυντζανιών γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, η 2-3 αντίστοιχων γιαουρτιών,η 125-180 γρ τυριού.

Στο American Journal of Clinical Nutrition δημοσιεύτηκε ανασκόπηση 29 μελετών από την Σχολή Εθνικής Υγείας του Harvard-Boston που εξέταζαν την σχέση τακτικής λήψης ΓΠΧΛ και σωματικού βάρους΄μελετήθηκαν 2100 άτομα τα οποία κατανάλωναν παραπάνω από τις συνήθειές τους καθημερινά μία ως έξη μερίδες γάλακτος η γιαουρτιού για ένα μήνα ως έξη χρόνια. Διαπιστώθηκε ότι η απώλεια βάρους ήταν ασήμαντη (140 γρ) ενώ το ίδιο σχεδόν αφορούσε και την απώλεια λιπώδους ιστού.

Είναι λοιπόν σίγουρο ότι η extra πρόσληψη ΓΠΧΛ δεν είναι και τόσο καλή ιδέα γιά να χάσετε βάρος!Aν όμως επιθυμείτε να τα καταναλώνετε σε παραπάνω ποσότητα , τότε αφαιρέσετε από την διατροφή σας αναψυκτικά, ζαχαρούχους χυμούς και επεξεργασμένο κρέας’ μπορεί να μην αδυνατίσετε αλλά θα έχετε γενικότερα οφέλη στην υγεία σας.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like