Γαλακτοκομικά και σωματικό βάρος

από τον Νίκο Μαραβέγια-Παθολόγο*

Στις αναπτυγμένες χώρες δυστυχώς η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις και η πρόληψη-επιβράδυνση της επιδημίας αυτής έχει αναδειχθεί σε υψηλής προτεραιότητας θέμα της δημόσιας υγείας. Τα γαλακτοκομικά προιόντα (Γ.Π) προμηθεύουν πάνω από το 50% των αναγκών σε ασβέστιο και είναι πηγή πρωτεινών, φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου- έχουν επίσης ευμενή επίδραση στην ρύθμιση καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου( σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο).Υπάρχουν μελέτες με αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τήν επίδραση αυξημένης κατανάλωσης Γ.Π στην απώλεια σωματικού βάρους-λίπους (ενώ διατηρείται η μυική μάζα) κατά την εφαρμογή υποθερμιδικής δίαιτας- με τις περισσότερες να αναφέρουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Προσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη από την Αυστραλία-Ν.Ζηλανδία (Nutr-Metab) που εξέτασε την σχέση αυξημένης κατανάλωσης Γ.Π πτωχών σε λιπαρά και σωματικού βάρους/λίπους. Εξετάσθηκαν υπέρβαρα η παχύσαρκα άτομα που προσλάμβαναν καθημερινά για 6 μήνες, μία η τέσσερεις μερίδες Γ.Π με ολίγα λιπαρά, χωρίς να περιορίζουν τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες τους (μία μερίδα=250 ml γάλα-40gr τυρί-200gr γιαούρτι-190gr κρέμα). Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις εξης παραμέτρους’ περίμετρο μέσης και γλουτών,σωματικό βάρος,δείκτη μάζας σώματος,ολικό και κοιλιακό λίπος ενώ παράλληλα ελεγχόταν η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο, τα λιπίδια, και ο μεταβολικός ρυθμός. Δεν διαπιστώθηκε στην ομάδα που κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα Γ.Π ούτε αύξηση βάρους ούτε αύξηση λίπους.

Συμπέρασμα: Αν είσαστε υπέρβαροι η παχύσαρκοι, θέλετε να αδυνατίσετε και μπορείτε να ελαττώσετε τις καθημερινές προσλαμβανόμενες θερμίδες , τότε η κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων Γαλακτοκομκών προϊόντων με ολίγα λιπαρά θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε χωρίς ταυτόγχρονα να υπάρξει δυσμενής επίπτωση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος στο τμήμα προληπτικής ιατρικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com/

You may also like