Γαλλικό Θέατρο à la Grecque στο “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”

Γαλλικό Θέατρο à la GrecqueTo Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου με τίτλο: “Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque” από την Τρίτη 6 Μαΐου έως και την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014, στις 21:00, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ.

Η σύγχρονη γαλλική δραματουργία, παραγωγική και μπολιασμένη με νέο αίμα,  συναντά  Έλληνες μεταφραστές, σκηνοθέτες και ερμηνευτές μέσα από τα έργα πρωτοπόρων και βραβευμένων συγγραφέων, τα οποία με τρόπο συχνά προκλητικό και άμεσο, ποιητικό αλλά πολλές φορές και οξύ και ακραίο, αναδεικνύουν μια ανοικτή και πολύχρωμη θεματική σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Εργοδότες και εργαζόμενοι, αφεντικά και υπηρέτες, ακρότητα και κυνισμός, ο καπιταλιστικός κόσμος, η αγιότητά του, η μοναξιά, η αξιοπρέπεια, η αναζήτηση ατομικής ταυτότητας, η άρνηση της ετερότητας, η ουτοπία της συνύπαρξης, τα βασανιστήρια και η βία, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ακόμα και η Μήδεια και ο Πάπας “ξεκλειδώνονται” μέσα από τα έργα σαν μία ευρεία σύνθεση της πολυπρόσωπης πραγματικότητας και των αξιών της.

Ένα σύγχρονο Θεατρικό Φεστιβάλ που αναζητά το διάλογο και το στίγμα μίας επίκαιρης πολιτιστικής ταυτότητας μέσα  από  20 παραστάσεις και την οπτική γωνία των Γάλλων συγγραφέων και των Ελλήνων συντελεστών κάθε παράστασης. Καμία «αξία» δεδομένη, καμία σχέση δεδομένη… Η Τέχνη Ελεύθερη επισημαίνει και προκαλεί.

Πέντε έργα που μεταφράστηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα:
– Εκείνη του Ζαν Ζενέ  (Elle του Jean Genet)
– Στο Χείλος της Κλωντίν Γκαλεά (Au Bord της Claudine Galea)
– Αναζήτηση Εργασίας. Έργο σε 30 θραύσματα του Μισέλ Βιναβέρ (La Demande d’emploi. Pièce en trente morceaux του Michel Vinaver)
– Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν (Médée, poème enragé του Jean-René Lemoine)
– Χίλντα της Μαρί Ντιάιγ (Hilda της Marie NDiaye),

FgalikoIMK335_bΠέντε μεταφραστές: Έφη Γιαννοπούλου,  Δημήτρης Δημητριάδης,  Ασημένια Ευθυμίου,  Δήμητρα Κονδυλάκη, Ανδρέας Στάικος.

Πέντε σκηνοθέτες: Λευτέρης Γιοβαννίδης, Θέμελης Γλυνάτσης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θανάσης Σαράντος, Γιάννης Σκουρλέτης.

Δώδεκα ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ορέστης Καρύδας, Αγγελική Καρυστινού, Άννα Κουτσαφτίκη, Νέστορας Κοψιδάς, Ασπασία Κράλλη, Βασίλης Μαργέτης, Δήμητρα Ματσούκα,  Νικόλας Πιπεράς, Θανάσης Σαράντος, Στράτος Τζώρτζογλου.

Πηγή:  εδώ 

You may also like