Γιατί έχω συνέχεια πονοκεφάλους το φθινόπωρο;

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους κι εγώ, πάσχουν από έντονες ημικρανίες ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς ή ανοιξιάτικους μήνες. Όταν δηλαδή, ο καιρός αλλάζει.

Αυτή την εποχή ειδικά, ο καιρός είναι μουντός, έχει συχνά συννεφιά, κάπου- κάπου ρίχνει και μια βροχούλα, ενώ οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 25 βαθμούς και υπάρχει έντονη υγρασία. Επικρατεί δηλαδή, ζέστη, μουντάδα και υγρασία, ενώ νιώθουμε πολύ βαρύ το κεφάλι μας και υπάρχουν και στιγμές έντονης ζαλάδας.

Αμερικάνοι επιστήμονες νευρολογίας αποδίδουν τα αίτια των πονοκεφάλων κυρίως σε απότομες μεταβολές του καιρού, καθώς παρατηρείται αλλαγή στις βαρομετρικές πιέσεις, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Επίσης, μεγάλη ευθύνη για τους συχνούς πονοκεφάλους φέρει και το στρες και η κακή διατροφή. Στις ΗΠΑ το 80% των ημικρανιών σε ενήλικες αποδίδονται στο έντονο και χρόνιο άγχος. Στην Ελλάδα τα αίτια αποδίδονται κυρίως στις απότομες αλλαγές του καιρού, και στην υψηλή υγρασία.

Τέλος, στους ενοχλητικούς και επίμονους πονοκεφάλους συμβάλλει και η έλλειψη ύπνου, διότι διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τη σεροτονίνη, η οποία είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας και ο νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Όταν κάποιος ασθενής πάσχει από κατάθλιψη παρατηρείται χαμηλό επίπεδο σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Πηγή: iatropedia.gr

You may also like