Γιατρικά κατευθείαν από τη φύση!

Από αμνημονεύτων χρόνων, τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους ως γιατρικά και αλλά και ως ευεργετικά μέσα για τον οργανισμό χάρις τις ιδιότητες τους, ενώ συγχρόνως χαρίζουν και γεύση στο πιάτο μας.
Οι πρόγονοί μας ήξεραν ποια μπαχαρικά θα βοηθήσουν το στομάχι, την ανακούφιση της φλεγμονής, και πολλά άλλα. Τώρα, σε μια έξαρση των μελετών που γίνονται έχει αποδειχθεί τελικά ότι αν έχεις πονούν οι μύες, ένα κρύωμα που δεν σταματά, υπάρχει πάντα ο φυσικός “θεραπευτής” που μπορεί να βοηθήσει, καλύτερα από οποιοδήποτε αντιβιοτικό.

Κανέλα
Η κανέλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη. Με την ενεργοποίηση των ενζύμων που διεγείρουν τους υποδοχείς τις ινσουλίνης και αναστέλλοντας τα ένζυμα που τους απενεργοποιούν , μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των κυττάρων να απορροφήσουν τη γλυκόζη από το αίμα. Λαμβάνοντας λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα για 40 ημέρες μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα κατά 25%. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη.

 

 

 

Κρόκος Κοζάνης
Σε μια μελέτη του 2008, το 76% των γυναικών που έπαιρναν κάψουλες κρόκου καθημερινά ανέφερε ότι το 50% είχε μείωση των συμπτωμάτων ΠΕΣ όπως ζαλάδες και κόπωση. Το μπαχαρικό μπορεί επίσης να βοηθήσει και να ανακουφίσει την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Σε μια μελέτη του 2005, τα συμπληρώματα κρόκου ήταν εξίσου αποτελεσματικά με ένα κοινό αντικαταθλιπτικό στη μείωση των συμπτωμάτων.

 

 

Κολίανδρος
Ο κολίανδρος (γνωστός ως cilantro για τη φυλλώδη μορφή του) είναι ένας ισχυρός μαχητής κατά των βακτηρίων. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο από τον κόλιαντρο, είναι ικανό να προστατέψει τα κύτταρα από επικίνδυνες μεμβράνες, ενώ είναι αποτελεσματικό στο να κράτα μακριά στοιχεία E. coli για τη σαλμονέλα.

 

Σκόρδο
Το σκόρδο βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού σας συστήματος με την ενίσχυση της παραγωγής λεύκων αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Σε μια βρετανική μελέτη, 70 άτομα που έπαιρναν συμπληρώματα σκόρδου ημερησίως για 12 εβδομάδες, κρυολόγησαν 24 φορές, έναντι 65 φορών που αρρώστησαν 72 άτομα που έπαιρναν ένα απλό φάρμακο. Το κύριο δραστικό συστατικό του σκόρδου, πιστεύεται ότι μπλοκάρει τα ένζυμα που οδηγούν σε ιογενείς λοιμώξεις.

 

 

Τζίντζερ
Ψάξτε πάντα για τζίντζερ όταν αισθάνεστε ναυτία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσα από διάφορες διεργασίες στο πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και του να μπλοκάρει τους υποδοχείς της σεροτονίνης στο λεπτό έντερο, μπορεί να βοηθήσει και να σας κρατήσει από “ανεπιθύμητες εξαγωγές”. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς το 2010 σε μία μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν δύο γραμμάρια τζίντζερ ημερησίως για 11 ημέρες, παρουσίασαν μια πτώση περίπου 25 % των μυϊκών πόνων που προκαλούνται από άσκηση.

 

 

Κουρκούμη (κουρμάς)
Ο κουρμάς (Turmeric) θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ερευνητές από το UCLA διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη, ένα αντιοξειδωτικό μπαχαρικό, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου, αποκλείοντας μια πρωτεΐνη που προάγει την ανάπτυξη του όγκου. Η ίδια πρωτεΐνη προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις, έτσι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της αρθρίτιδας.

You may also like