“Δεσποινίς Μαργαρίτα” στο Θέατρο Χώρα, από τη Χρ. Τζέικου

Δεσποινίς Μαργαρίτα1100Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Χώρα παίζεται ο μονόλογος του Ρομπέρτο Ατάιντε , ‘Δεσποινίς Μαργαρίτα’.Στη γενική της ‘Δεσποινίδος Μαργαρίτας’! Παρόλο που πρόκειται για μονόλογο και είναι αρκετά δύσκολο να σε κρατήσει σε εγρήγορση, η συγκεκριμένη ερμηνεία αλλά και η σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, βοήθησε πολύ στο να γεμίσει το θέατρο στην οδό Αμοργού 20, στην Κυψέλη. Το 1975, η Έλλη Λαμπέτη σύστησε στο ελληνικό κοινό το συγκεκριμένο θεατρικό έργο.

Υπόθεση: Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» είναι μία δασκάλα του Δημοτικού που στην αίθουσα διδασκαλίας ξετυλίγει τη διττή της ταυτότητα. Της δασκάλας, μα και της γυναίκας που εξουσιάζει. Το μάθημα που διδάσκει είναι η Βιολογία και όχι μόνο.

Το έργο, έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία κι αποτελεί και την πλέον μεγάλη του Βραζιλιάνου συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι ό ίδιος έγραψε 23 ακόμη έργα. Όταν έγραψε αυτόν τον μονόλογο, υπήρχε δικτατορία στη Βραζιλία και γι’αυτό τον λόγο το έργο έχει και πολιτική διάσταση.

 

1511Ο Πέτρος Ζούλιας μιλάει για τον χαρακτήρα της Μαργαρίτας:

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα, είναι ένας κωμικοτραγικός κλόουν, όπως λέει ο συγγραφέας, όπου ακροβατεί ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης. Παίζει ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο , στην εξουσία και την ανατροπή της. Διδάσκει και διδάσκεται .Ματώνει και ματώνεται. Εξομολογείται. Κλαίει και γελά. Αφήνεται να ζωγραφιστεί πάνω της όλη η γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Το πιο εντυπωσιακό σε αυτόν τον ρόλο είναι η διπλή ταυτότητα στην οποία εστιάζει ο σκηνοθέτης καθώς και το γεγονός ότι η ίδια θέλει να προλάβει να «ζήσει», γιατί κανένα σχολείο και καμία γνώση δεν έχει αξία και νόημα.

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Στον ρόλο της Μαργαρίτας η Έφη Μουρίκη.

Μετάφραση –διασκευή: Κώστας Ταχτσής
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά –Κοστούμια :Αναστασία Αρσένη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική : Παναγιώτης Τσεβάς

Περισσότερες πληροφορίες για τη Χριστιάνα Τζέϊκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like