Εγκυμοσύνη και ψυχολογικές αλλαγές

Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ ιδιαίτερη και σημαντική περίοδος στη ζωή μίας γυναίκας και είναι αδιαμφισβήτητο πως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την διάθεση και την ψυχολογική της κατάσταση. Ιδιαίτερα στην χώρα μας υπάρχουν έντονες δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις που συνοδεύουν αυτή την περίοδο, οι οποίες περισσότερο σχετίζονται με παλαιότερες παραδόσεις και κοινωνικά στερεότυπα παρά με επιστημονικά ευρήματα.

Προσεγγίζοντας κάθε τρίμηνο ξεχωριστά στο πλαίσιο πάντα των μεταβολών της διάθεσης και της ψυχολογικής κατάστασης προκύπτουν τα παρακάτω:
*1ο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίζεται από έντονες και ραγδαίες μεταβολές στην διάθεση, καθώς γεγονότα και ερεθίσματα που παλαιότερα δεν θα σας άγγιζαν τώρα μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα θυμού ή να σας κάνουν να ξεσπάσετε σε κλάματα. Ακόμη, σε αυτό το τρίμηνο, η μέλλουσα μητέρα συχνά βιώνει ανησυχία σχετικά με το μέλλον της εγκυμοσύνης.

*2ο τρίμηνο εγκυμοσύνης: μόλις οι συναισθηματικές αλλαγές του πρώτου τριμήνου καταλαγιάσουν, έρχεται το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης στο οποίο οι αλλαγές είναι λιγότερο έντονες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι εξίσου ενοχλητικές. Πιο συγκεκριμένα, στην διάρκεια αυτού του τριμήνου, η γυναίκα βάζει κάποια κιλά και πλέον οι αλλαγές στο σώμα της είναι εμφανείς, γεγονός που μπορεί να πλήξει την αυτοπεποίθησή της και να δημιουργήσει συναισθήματα κατωτερότητας. Αυτές οι σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία σχετικά με το αν ο σύντροφός σας συνεχίζει να σας βρίσκει ελκυστική, αν θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται και να σας στηρίζει.

*3ο Τρίμηνο εγκυμοσύνης: Το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίζεται από συναισθήματα προσμονής για τη γέννηση του παιδιού ενώ στις για πρώτη φορά μητέρες υπάρχει ανησυχία για τον τοκετό και τη γέννηση του παιδιού. Ωστόσο, το θετικό είναι πως πλέον σε αυτό το τρίμηνο τα συναισθήματα αμφιταλάντευσης έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και η γυναίκα αισθάνεται ξεχωριστή. Συχνή είναι η ανησυχία και το άγχος για το αν μπορούν οι γυναίκες να ανταπεξέλθουν επαγγελματικά ή αν η εγκυμοσύνη πλήξει την καριέρα τους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως τα παραπάνω είναι κάποιες γενικές παρατηρήσεις οι οποίες βασίζονται σε πλήθος ερευνών σε εγκυμονούσες γυναίκες. Από την άλλη κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και η δική της εμπειρία βασίζεται στην αλληλεπίδραση ενός συνόλου παραγόντων όπως το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο, η οικονομική κατάσταση, η οικογενειακή κατάσταση και η στήριξη που η γυναίκα λαμβάνει από το περιβάλλον. Όπως και να έχει η συγκεκριμένη περίοδος είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για κάθε γυναίκα που βιώνει το θαύμα της φύσης από την πρώτη ως την τελευταία του στιγμή!

You may also like