Εγκυμοσύνη & καφές: είναι όντως ασυμβίβαστα;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι για κάθε γυναίκα μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της. Κι αυτό θα το επιβεβαιώσουν όλες όσες την έζησαν, παρά τις πρωινές ναυτίες, την ακατάσχετη όρεξη αλλά και τους περιορισμούς που δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα ώστε το μωρό τους να έρθει στον κόσμο απόλυτα υγιές. Υπάρχει, όμως, μία απόλαυση που δύσκολα αποχωρίζονται κι αυτή είναι ο αγαπημένος τους καφές.

               Τι μας λένε, λοιπόν, οι ειδικοί για την επίδραση της καφεΐνης στο έμβρυο;

               Όλοι γνωρίζουμε πως η καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό μάλιστα όλοι νιώθουμε σε εγρήγορση μετά τον πρωινό μας καφέ. Κι αυτό είναι αποδεκτό για μία γυναίκα υγιή, όμως τα πράγματα αλλάζουν κατά την εγκυμοσύνη. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο το μωρό να γεννηθεί με μικρότερο βάρος ή ακόμη και να επέλθει πρόωρα ο τοκετός. Επιπλέον, η διουρητική δράση της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει την έγκυο σε αφυδάτωση και με δεδομένο ότι η συχνοουρία είναι από μόνη της ένα σύνηθες φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη, καλό είναι να ισορροπείται η απώλεια υγρών από το σώμα.

Επίσης, οι γυναικολόγοι εφιστούν την προσοχή, καθώς η καφεΐνη  μπορεί να διαπεράσει τα τοιχώματα του πλακούντα, ο οποίος παρέχει στο έμβρυο οξυγόνο και τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του θρεπτικά στοιχεία. Σε μία τέτοια περίπτωση, το έμβρυο σαφώς θα μεταβολίσει πολύ δυσκολότερα την καφεΐνη σε σύγκριση με τη μητέρα.

Εντούτοις, κανένας γιατρός δεν απαγορεύει δια ροπάλου την κατανάλωση καφέ – εκτός, βεβαίως από ειδικές περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, τα όποια προβλήματα δημιουργούνται αν η γυναίκα καταναλώνει περισσότερη καφεΐνη απ’ όσο πρέπει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν κι ακόμη διεξάγονται επιστημονικές έρευνες για να ορίσουν ένα ακριβές όριο, οι ειδικοί θεωρούν προς το παρόν πως το ανώτατο όριο καφεΐνης που μπορεί να καταναλώνει μία έγκυος γυναίκα είναι τα 200 mg την ημέρα, δηλαδή περίπου δύο φλυτζάνια. Βεβαίως η ποσότητα αυτή εξαρτάται κι από το είδος του καφέ αλλά και την ποικιλία του.

Δεν πρέπει, όμως,  να ξεχνάμε πως ο καφές δεν είναι το μόνο μέσο να προσλάβει κανείς καφεΐνη, καθώς αυτή περιέχεται επίσης στο τσάι, τη μαύρη σοκολάτα, τα αναψυκτικά και βεβαίως τα επιδόρπια που περιέχουν καφέ και σοκολάτα. Επομένως, αν μία γυναίκα δε θέλει να στερηθεί τον ημερήσιο καφέ της κατά την εγκυμοσύνη της, θα πρέπει να ελέγχει την ποσότητα που καταναλώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρακολουθώντας στην ουσία τι τρώει.

Αν, λοιπόν, ο γιατρός σας δε σας έχει απαγορεύσει πλήρως το αγαπημένο σας καφεδάκι, μην ανησυχείτε! Απολαύστε το ελεύθερα αλλά οπωσδήποτε υπεύθυνα!

You may also like