Ελπίδες για τη καταπολέμηση του καρκίνου από τη Σουηδία

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρολίνσκα δοκίμασαν μία καινούργια ουσία για τη καταπολέμηση του καρκίνου σε ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου.

Αυτή η ουσία πάρθηκε ουσιαστικά από το ‘γονίδιο p.53’ και έχει τη κωδική ονομασία APR-246, όπου το APR-246 είναι και το πειραματικό φάρμακο που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα αντικαταστήσει επιτυχώς τη δράση του γονιδίου p.53. Έτσι το APR-246 δοκιμάστηκε σε 22 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο και οι επιστήμονες ανακάλυψαν σημάδια που είχαν να κάνουν με την ενεργοποίηση σε διαφορετικά επίπεδα του p53 και διαπίστωσαν ότι η διαδικασία αυτή είχε προκαλέσει την απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα.

Είναι εντυπωσιακό ότι σε 10 ασθενείς υπήρχαν ενδείξεις αναστροφής στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ενώ σε 2 ασθενείς ανακαλύφτηκε μέχρι και μείωση των όγκων καρκίνου. Παράλληλα απουσίαζαν σοβαρές παρενέργειες εξαιτίας της κατανάλωσης του φαρμάκου. Παρόλα αυτά κάποιες παρενέργειες εμφανίστηκαν όπως πονοκέφαλος, σύγχυση, πρόσκαιρη εξάντληση, και τάση για εμετό, και επομένως αποδεικνύεται ότι οι ασθενείς δέχτηκαν με ικανοποιητικό τρόπο το φάρμακο.

Πάντως παρόλα τα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες που τη διεξήγαγαν τονίζουν ότι δεν είναι ώρα ακόμη για πανηγυρισμούς διότι το φάρμακο APR-246 που ανακάλυψαν, το οποίο αντικαθιστά τη δράση του γονιδίου p.53, είναι μεν μία σπουδαία ανακάλυψη αλλά δε πρέπει να υποτιμάτε ο καρκίνος διότι η πλειονότητα των ειδών του καρκίνου καθώς και το ότι οι καρκινικοί όγκοι είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκοι και σύνθετοι, δείχνει ότι θα χρειαστούν να γίνουν και περισσότερες ανακαλύψεις στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος ακόμη πιο αποτελεσματικά. Πάντως σίγουρα αυτό που μένει από αυτή την επιστημονική ανακάλυψη είναι ένα μεγάλο χαμόγελο αισιοδοξίας για όλους τους καρκινοπαθείς.

Πηγή: http://www.ecotimes.gr

You may also like