Εν ώρα εργασίας… πηγή ευεξίας

at work

από την δρα.Γλυκερία Ψαρράκλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο(Χαροκόπειο, Ορθοβιοτική)
Μετά από 8 ώρες δουλειάς καθηλωμένος σε μια καρέκλα μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας, εκτός από την έντονη επιθυμία σας να επιστρέψετε σπίτι, εξίσου έντονοι είναι και οι πόνοι στη μέση και στην πλάτη. Μετά από λίγο, το μούδιασμα σε χέρια και πόδια γίνεται ολοένα και πιο δυνατό.
Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;
Αν ναι, μην προσποιηθείτε ότι είναι περιστασιακό, διότι γνωρίζετε καλά ότι όλα τα παραπάνω οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κακή σωματική στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας σας. Όμως τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα μπορούν να μετριαστούν ή ακόμη και να αποτραπούν, με ολιγόλεπτη καθημερινή γυμναστική.
Για τους περισσότερους εργαζόμενους, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα δε χωρά στο πρόγραμμα της ημέρας. Για το λόγο αυτό οι μικρές, απλές λύσεις, όπως η γυμναστική στο γραφείο μπορούν να αποτελέσουν πηγή ευεξίας, με ελάχιστα λεπτά καθημερινής ενασχόλησης.

 

Ασκήσεις γυμναστικής εν ώρα εργασίας
Το γραφείο σας, παρόλο που συνειρμικά δεν σας παραπέμπει μπορεί να μετατραπεί κάλλιστα σε …πάγκο γυμναστικής! Οι ασκήσεις που ακολουθούν, δεν απαιτούν πολύ χρόνο, χώρο, εξοπλισμό ή ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα. Όταν ολοκληρώσετε το ολιγόλεπτο πρόγραμμα, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και πνευματική διαύγεια.

1. Κορμός: Στέκεστε όρθιοι, τεντώνετε το σώμα και τα χέρια σας προς τα πάνω, και ταυτόχρονα εισπνέετε. Σηκώνεστε όρθιοι στις μύτες των ποδιών, με το σώμα και τα χέρια τεντωμένα. Επανέρχεστε στην αρχική θέση εκπνέοντας.  Επαναλαμβάνετε 5-10 φορές.
2. Πόδια: Κατεβάζετε το βάρος του σώματός σας, λυγίζοντας τα γόνατα. Προσοχή, τα πέλματά σας πρέπει να πατάνε ολόκληρα στο πάτωμα. Επαναλάβετε 5-10 φορές.

3. Πέλματα: Κάντε κυκλικές κινήσεις των πελμάτων. Επαναλάβετε 5-10 φορές.

4. Μέση:  Βάλτε τα χέρια σας στους γοφούς. Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις στη μέση δεξιόστροφα και αριστερόστροφα. Επαναλάβετε 5-10 φορές.

5. Ώμοι: Κάντε κυκλικές κινήσεις στους ώμους προς τα μπρος και προς τα πίσω. Επαναλάβετε 5-10 φορές.

desk6. Αυχένας:  Ημιπεριφορές του κεφαλιού. Ξεκινήστε πίσω και δεξιά, συνεχίστε μπροστά και τελειώστε πίσω και αριστερά. Επαναλάβετε 5-10 φορές με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.

7. Χέρια: Κυκλικές κινήσεις των χεριών στους καρπούς. Επαναλαμβάνουμε 10-15 φορές.

 

Πηγή: http://easyway2health.blogspot.gr/

You may also like