Επέστρεψες στο κυνήγι των στόχων σου;, από τον Γιάννη Χρύσου

Αν ανήκεις και εσύ στο μεγαλύτερο ποσοστό των ελλήνων όπου κατά τις καλοκαιρινές διακοπές το «ρίχνουν λίγο έξω», με γεύματα με φίλους, άτακτη διατροφή και λίγα περισσότερα γλυκά και αλκοόλ, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το διάστημα αυτό έχει τελειώσει! Η επιστροφή στην ρουτίνα της καθημερινότητας, με δουλειά και τα παιδιά στο σχολικό τους πρόγραμμα, πρέπει να σου υπενθυμίσει ότι έχεις τους στόχους σου, που δεν είναι άλλοι από την υποστήριξη του οργανισμού σου με σωστή διατροφή για καλή υγεία και ρύθμιση του βάρους και φυσικά τακτική φυσική δραστηριότητα.

Αν δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις, δεν ξέρεις από που να «το πιάσεις» ή δεν πιστεύεις ότι μπορείς να το ξανακάνεις, σου προτείνω ορισμένες έξυπνες συμβουλές που θα σε διευκολύνουν.

  1. Μην μοιρολογείς και μην τα βάζεις με τον εαυτό σου!

Είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Ότι έγινε – έγινε. Αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις την εμπειρία σου, βάλε τους στόχους σου για τις επόμενες διακοπές. Στην παρούσα φάση σκέψου θετικά, σχετικά με τι μπορείς να πετύχεις το διάστημα που ακολουθεί.

  1. Όρισε την ημερομηνία εκκίνησης

Βάλε την ημέρα που θα έχεις τις προμήθειες σου και θα μπορεί σαν ξεκινήσεις την προσπάθεια σου. Να είσαι αποφασιστικός και καλά οργανωμένος.

  1. Να είσαι προετοιμασμένος

Σχεδιάσε το πρόγραμμα σου και γέμισε το ντουλάπι και το ψυγείο σου με ότι χρειάζεσαι – παρακάτω θα δώσω και τρόφιμα που σου προτείνω να έχεις. Σκέψου από πριν τις ώρες των γευμάτων σου και μείνε τακτικός σε αυτές.

  1. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό και υγιεινό πρωινό

Βάλε στο πρωινό σου τρόφιμα που μπορουν να σου δώσουν ενέργεια, ενώ παράλληλα θα σου βελτιώσουν τον μεταβολισμό. Τα δημητριακά από ολικής άλεσης σιτάρι και βρώμη, είναι ιδανικά. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποδεδειγμένα συμβάλουν στην φυσιολογική παραγωγή ενέργειας και μεταβολική λειτουργία.

  1. Ξεκίνα να αυξάνεις την φυσική σου δραστηριότητα

Δεν χρειάζεται να γίνεις ποωταθλητής. Προσπάθησε όμως να ξεκινήσεις με λίγη ώρα άσκησης καθημερινά. Κάνε αυτό που σου αρέσει. Είτε είναι αερόβια άσκηση, είτε ενδυνάμωσης, θα σε βοηθήσει το ίδιο. Μην το παρακάνεις. Ξεκίνα σταδιακά και στην πορεία θα μπορείς να αυξήσεις την ένταση και την διάρκεια, πιο εύκολα.

  1. Αύξησε την κατανάλωση νερού

Προσπάθησε να πίνεις 1,5 – 2 λίτρα νερό ημερησίως. Θα επιτρέψει στον οργανισμό σου και στον μεταβολισμό σου να λειτουργεί ευκολότερα, ενώ παράλληλα θα σου μειώσει το αίσθημα της πείνας. Πίνε 1-2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα και μετα ξύ των γευμάτων.

  1. Απέφυγε το αλκοόλ, και τα γλυκά τις πρώτες 15 ημέρες

Δώσε την δυνατότητα στον οργανισμό σου να ισορροπήσει και να «αποτοξινωθεί». Μετά τις 15 ημέρες, να είσαι σίγουρος ότι θα μπορείς να τα απολαύσεις και πάλι, σε ελεγχόμενες ποσότητες.

  1. Βάλε στο πρόγραμμα σου 6 γεύματα

Κάθε μέρα στόχευσε στην κατανάλωση 3 κυρίως γευμάτων – πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό – και 3 μικρογευμάτων – δεκατιανό, απογευματινό και προ ύπνου. Το τελευταίο γεύμα σου, πρέπει να το έχεις μισή ώρα πριν ξαπλώσεις.

  1. Ακολούθησε την ίδια δομή στα γεύματα σου αλλά με ποικιλία τροφίμων

Όλα τα γεύματα της ημέρας πρέπει να περιέχουν ένα τουλάχιστον τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη αλλά με λίγα λιπαρά, φυτικές ίνες και συνοδεία υδατάνθρακα. Μην περιορίζεις τον οργανισμό σου σε πρωτεϊνικές ή άλλες ανάλογες δίαιτες. Για πρωτεϊνούχα τρόφιμα μπορείς να επιλέξεις από κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Για την πρόσληψη υδατανθράκων, αρχικά επιλέξτε από το ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά από σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης και φρούτα. Αυτές οι επιλογές είναι παράλληλα πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενώ έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Μην παραλείπεις τις σαλάτες. Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες, θα μπορείς να εμπλουτίσεις με περισσότερα τρόφιμα το διαιτολόγιο σου.

  1. Βάλε και κάποιον φίλο/η στην προσπάθεια

Η συντροφιά στην προσπάθεια αλλά και η υποστήριξη είναι καθοριστικής σημασίας. Αν και μερικοί προτιμούν να το «παλεύουν» μόνοι τους, εμπειρικά θα σας πω ότι η παρέα, στην διαδρομή αυτή, θα σας βοηθήσει πολύ.

You may also like