Εποχικές αλλεργίες… Και ήρθε η ώρα της ταλαιπωρίας!

Κόκκινα μάτια που τρέχουν, η καταρροή δηλαδή η μύτη που τρέχει, το μπούκωμα και η φαγούρα της μύτης, το φτάρνισμα, ο βήχας, η δύσπνοια, τa δερματικά εξανθήματα και πόσα ακόμα είναι τα συμπτώματα που με τα πρώτα δείγματα καλού καιρού εμφανίζονται γύρω μας. Και όταν είσαι ενήλικας, ας πούμε ότι έχεις συνηθίσει, ξέρεις τι να κάνεις, πώς να το αντιμετωπίσεις…

Αν όμως πρόκειται για μικρά παιδιά; Πώςμπορούμε να τα προστατέψουμε και να τους διευκολύνουμε την καθημερινότητα;

Στο σπίτι μας τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς η ρινίτιδα μας επισκέπτεται κάθε άνοιξη. Ευτυχώς δεν συνοδεύεται (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) από επιπεφυκίτιδα.
Δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αντισταμινικά φάρμακα  ή κορτιζονούχα ρινικά σπρέι. Και ο ασφαλέστερος και απλούστερος τρόπος πρόληψης κι αντιμετώπισης είναι οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Είναι σημαντικό η μύτη του παιδιού να καθαρίζεται συχνά με φυσιολογικό ορό, ο οποίος μαλακώνει ό,τι υπάρχει μέσα και αποσυμφορείται.

Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο, Διονύση Γιαννακόπουλο,” Οι πλύσεις με ορό είναι πολύ χρήσιμες στην απόφραξη και στο καθάρισμα της μύτης από τις βλέννες, ώστε να είναι ανοιχτή η ανώτερη αεροφόρος οδός.  Έτσι θα μπορέσει να περάσει το θεραπευτικό ρινικό spray καλύτερα και  πιο ψηλά στη μύτη και να απορροφηθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό, για να γίνει πιο σωστά η θεραπεία. Και φυσικά όταν είναι ανοιχτή η μύτη και μπορεί να επιτελέσει σωστά το έργο της, είναι δυσκολότερο να .. ‘ζοριστούν’ οι βρόγχοι.”

Στον παιδικό σταθμό, ως γνωστόν, οι μητέρες μιλάμε μεταξύ μας και συχνά ανταλλάσσουμε “γιατροσόφια” και συμβουλές ειδικά όσον αφορά στα θέματα υγείας. Και οι απόψεις διίστανται για το ποια είναι η σωστή στάση προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η πλύση.  Ο γιατρός υποστηρίζει ότι είναι όταν βρίσκεται όρθιος ο κορμός του παιδιού και το κεφάλι σε ελαφρά κάμψη ώστε να φτάνει ο ορός όσο πιο ψηλά γίνεται.

Ένα ακόμα ερώτημα που τίθεται είναι αν οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα είδος πρόληψης στα παιδιά  με  κάποιες (αλλεργικές ) κρίσεις όπως πχ βρογχίτιδα;

Και πάλι ο κος Γιαννακόπουλος δίνει την απάντηση : “Για τις εποχιακές αλλεργίες είναι αρκετά τα μέτρα πρόληψης, αρκεί μια επίσκεψη στον ειδικό.  Αδρά να αναφέρουμε ότι εφόσον υπάρχει ήδη πρόβλημα αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος, καλό είναι να γνωρίζουμε σε ποια ειδικά αλλεργιογόνα είναι ευαίσθητο το παιδί για να καταλάβουμε πότε περίπου θα ξεκινήσουν τα συμπτώματα και για πόσο διάστημα θα χρειαστεί η κατάλληλη θεραπεία, αλλά και για τη δυνατότητα θεραπείας με απευαισθητοποίηση.

Η μύτη σε ένα παιδί με αλλεργική ρινίτιδα να είναι ‘ανοιχτή’ και με σωστή θεραπεία γιατί αυτό θα προφυλάξει και τους βόγχους σε ένα βαθμό.  Αν ξεκινήσουν συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό να ξεκινά γρήγορα η ενεδεδειγμένη θεραπεία και για το απαραίτητο χρονικό διάστημα.  Αυτό έχει σημασία για να μην ταλαιπωρείται το παιδί και η οικογένεια, αλλά και για να μην προχωρήσει το πρόβλημα σε χρόνιες βαρύτερες καταστάσεις.”

Ευτυχώς στο σπίτι μας είναι αρκετά απλά τα πράγματα, αλλά είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι. Στον Παύλο, η καθημερινή πλύση  με φυσιολογικό ορό ( εμείς προτιμούμε οικογενειακώς τις αμπούλες της clinofar) είναι σωτήρια και όχι μόνο στις εποχιακές αλλεργίες, αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα που είναι πολύ πιο εύκολο να αρπάξει κάποιο κρύωμα. Καθαρίζοντας καλά τη μυτούλα του, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί και λειτουργεί φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κοιμάται πολύ πιο ήρεμα και το βράδυ, παρά το συνάχι.

 

You may also like