Ερευνητές ανέπτυξαν δόντια από κύτταρα ούλων

sourire-dent-blancheΟι οδοντίατροι μπορεί να κατορθώσουν μελλοντικά να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν με νέα που έχουν αναπτυχθεί από κύτταρα ούλων, δήλωσαν Βρετανοί ερευνητές.

Η ομάδα από το King’s College του Λονδίνου έλαβε κύτταρα από ιστό ούλων ενήλικα και τα συνδύασε με άλλο είδος κυττάρων από ποντικό για να αναπτυχθεί ένα δόντι.Δήλωσε ότι η χρήση μιας άμεσα διαθέσιμης πηγής κυττάρων σπρώχνει την τεχνολογία ένα βήμα πιο κοντά στους ασθενείς.
Ωστόσο πιθανόν θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν μπορέσουν οι οδοντίατροι να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο.

Στη νέα έρευνα οι ερευνητές έλαβαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα από τα ούλα ασθενών, ανέπτυξαν περισσότερα από αυτά στο εργαστήριο και τα ανέμειξαν με μεσεγχυματικά κύτταρα από ποντικούς.Τα μεσεγχυματικά κύτταρα άρχισαν να αναπτύσσονται σε δόντι.
Με τη μεταμόσχευση του συνδυασμού κυττάρων στον ποντικό, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπτύξουν υβριδικά ανθρώπινα/ποντικού δόντια με εμφανείς ρίζες, σημειώνουν στο περιοδικό ‘Dental Research.’

Ήδη έχει φανεί πως μικρά κομμάτια από το σωστό είδος κυττάρων που μεταμοσχεύεται στο σαγόνι μπορεί να αναπτυχθεί σε λειτουργικά δόντια.

Το επόμενο βήμα είναι να φτάσουν σε εύκολα προσβάσιμη πηγή ανθρώπινων μεσεγχυματικών κυττάρων και να αναπτύξουν αρκετά από αυτά για να είναι χρήσιμη τεχνική στην κλινική.
Ο ερευνητής καθηγητής Paul Sharpe, δήλωσε ότι τα μεσεγχυματικά κύτταρα μπορεί ενδεχομένως να βρεθούν στον φρονιμίτη, μεταξύ άλλων πηγών, αλλά υπάρχει δυσκολία στο να βρεθούν αρκετά από αυτά.

Η πρόοδος έγκειται στο ότι εντοπίστηκε κυτταρικός πληθυσμός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κλινική.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν απλό τρόπο λήψης μεσεγχυματικών κυττάρων.
Ο Sharpe,πρόσθεσε ότι η επόμενη πρόκληση είναι να εντοπιστεί τρόπος να καλλιεργηθούν ενήλικα ανθρώπινα μεσεγχυματικά κύτταρα ώστε να παράγουν δόντι, καθώς επί του παρόντος αυτό μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες στα εμβρυονικά μεσεγχυματικά κύτταρα. Ελπίζει μια ημέρα η τεχνολογία να μπορέσει να αντικαταστήσει τα τρέχοντα εμφυτεύματα που δεν μπορούν να αναπαράγουν μια φυσική δομή ρίζας.

Πηγή: http://www.iatronet.gr

You may also like