Η αρωματοθεραπεία δεν είναι θεραπεία…

Όταν αισθανόμαστε στρες ή εξαιρετικά πιεσμένοι, μπορούμε να στραφούμε σε ένα λουτρό με αιθέρια έλαια. Η αρωματοθεραπεία εξάλλου, δεν είναι απλά μια τάση στη μόδα της ευεξίας, μιας και χρησιμοποιείται για την προώθηση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η αρωματοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική και ταυτόχρονα ολοκληρωμένη μέθοδος που μας βοηθάει να είμαστε και να παραμένουμε υγιείς. Η πρακτική, επικεντρώνεται στη χρήση των αιθέριων ελαίων, τα οποία είναι τα αρωματικά συστατικά που εξάγονται με της διαδικασία της απόσταξης από τα διάφορα φυτικά υλικά, ώστε να επηρεάσουν την αλλαγή και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

Πώς λειτουργεί όμως στην πραγματικότητα η αρωματοθεραπεία; Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μόρια στα αιθέρια έλαια ταξιδεύουν στο σώμα μέσω της εισπνοής καθώς και μέσω του δέρματος όταν εφαρμόζονται τοπικά, μέσω των προϊόντων περιποίησης. Όταν αναπνέουμε τους ατμούς των αιθέριων ελαίων, αυτά τα αρωματικά μόρια ταξιδεύουν στο σώμα μέσω δύο πολύ διαφορετικών οδών. Πρώτον, εισέρχονται στους πνεύμονές μας και απορροφούνται στο αίμα μας όταν εισπνέουμε οξυγόνο και δεύτερον, ενεργοποιούν ηλεκτρικές παρορμήσεις που ταξιδεύουν κατά μήκος του οσφρητικού νευρικού μας λαμπτήρα και συνδέονται με το λεμφικό μας σύστημα, το οποίο ελέγχει κάθε δράση μας όπως τον καρδιακό παλμό, την πέψη, τη θερμοκρασία και το νευρικό μας σύστημα.

Λίγο αιθέριο έλαιο μέντας, μπορεί να φανεί ανακουφιστικό στους πονοκεφάλους. Αν και οι μελέτες είναι μικρές, υπάρχουν τυχαιοποιημένες δοκιμές που δείχνουν την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου ελαίου όταν εφαρμόστηκε τοπικά σε έντονους πονοκεφάλους.  Η μέντα έχει ενώσεις που δουλεύουν στα κανάλια των μυών για να τα χαλαρώσουν.

Το βάλσαμο λεμονιού έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αναταραχής ανθρώπων με τη νόσο του Alzheimer λόγω των ενώσεών του που χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα. Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι το βάλσαμο λεμονιών, όταν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα βότανα, μπορεί να βοηθήσει στη δυσπεψία καθώς και στην αϋπνία και το άγχος.

Ίσως το βαρύ όπλο της αρωματοθεραπείας είναι η λεβάντα, η οποία έχει βρεθεί ότι βελτιώνει μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της δυσανεξίας στο πόνο, της κατάθλιψης, καθώς επίσης βοηθά και στην πρόληψη του στρες, και της επιλοχίου κατάθλιψης στις γυναίκες. Ενώ οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η λεβάντα χρησιμεύει επίσης ως ήπιο ηρεμιστικό και βοηθάει να έχουμε έναν καλό και βαθύ ύπνο.

You may also like