Η Γέφυρα του Νορβηγικού δάσους…από την Ιωάννα Χαλάτση

03

από την Ιωάννα Χαλάτση αρχιτέκτων*

Βόρεια από την πόλη της Sand, στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, η γέφυρα Suldal, πάνω από τον ποταμό Hose,συνδέει την πόλη με το κατάφυτο τοπίο.Η κατασκευή της πεζογέφυρας έκανε την περιοχή πιο προσιτή στο κοινό, καθώς επέτρεψε σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν την περιοχή.

Βασισμένη σε σχέδια των Νορβηγών αρχιτεκτόνων Sami Rintala και Dagur Eggertsson, σε συνεργασία με τον Τσέχο αρχιτέκτονα Ivan Kroupa, η επέμβαση δημιουργεί μια μάλλον αυστηρή και απόλυτη οριζόντια γραμμή αναφοράς στο τοπίο, που συγκρούεται με τρόπο δυναμικό με τις ελεύθερες οργανικές μορφές της γύρω φύσης.
02
Η υφή του οξειδωμένου χάλυβα Corten, το σύστημα των κάθετων και διαγώνιων δοκών και τα διάτρητα μεταλλικά πλέγματα συνθέτουν μία ισχυρή αρχιτεκτονική χειρονομία.Στην απόληξη της γέφυρας, στο σημείο σύνδεσής της με το νορβηγικό δάσος, διαμορφώνεται ως χώρος στάσης για τους περαστικούς, ένα “δωμάτιο-παρατηρητήριο” από οπλισμένο σκυρόδεμα, που καδράρει το φυσικό τοπίο.
04
Η “γέφυρα του νορβηγικού δάσους”, όπως είναι γνωστή η γέφυρα Suldal, ανήκει στην κατηγορία εκείνων των “υπέροχων αρχιτεκτονικών έργων”, που δεν μπορεί να τα συλλάβει και να τα κατανοήσει κανείς πλήρως, χωρίς να τα επισκεφτεί, να περπατήσει δίπλα τους ή να τα δει από κοντά. Είναι, με άλλα λόγια, ένα έργο που “χαρίζεται” στον επισκέπτη του, εφόσον πρώτα βιωθεί. Ένα έργο προορισμένο για να το ζει κανείς, και όχι απλά να το περιγράφει.
05
Με την έννοια αυτή, δεν είναι δυνατό να περιγραφεί αποκλειστικά με λεκτικό τρόπο το σύνολο της εμπειρίας που προσφέρει ο περίπατος κατά μήκος της γέφυρας.

06

Το ισχυρό στοιχείο που υπεισέρχεται στη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη είναι οι μεταβαλλόμενες φωτοσκιάσεις και η ίδια η ακουστική του χώρου, όπως προέρχεται από το θόρυβο της ορμής του ποταμού κάτω από τη γέφυρα και από τον τρόπο που διαχέεται μέσα στη διάτρητη μεταλλική κατασκευή, χαρίζοντας έτσι την πιο έντονη και αληθινή εμπειρία της: την άμεση σύνδεση του ανθρώπου με το ατίθασο φυσικό στοιχείο. Ασφαλώς, μέσω της αρχιτεκτονικής.

09

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook 

You may also like