Η διαφανής μοναδικότητα του κτιρίου

Μπορείτε να φανταστείτε να ζείτε ή δουλεύετε σε ένα χώρο εντελώς διάφανο; Ο αρχιτέκτονας Alfonso González Gaisán, έφτιαξε ένα κτήριο ολόκληρο από γυαλί και αμμόπετρα. Όλο αυτό το οικοδομικό τετράγωνο θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει γραφεία.


Ένας χώρος όπου θα μπορείς να δουλεύεις με το φυσικό φως να διαχέεται άπλετο όποιο και αν είναι, η βροχή να πέφτει στα τζάμια και να ο αέρας να τα χτύπα. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή κάθε καιρικό φαινόμενο έχει άμεση επίδραση στο χώρο εργασίας σας. Θα μου πείτε το ίδιο συμβαίνει και σε ένα ουρανοξύστη, ναι άλλα αυτό το κτήριο είναι μόλις δύο επιπέδων όποτε δεν υπάρχει και καμία ιδιωτικότητα, έστω και αν το κτίσμα βρίσκεται πίσω από έναν τεράστιο τοίχο.


Η πρωτότυπη αύτη ιδέα βρίσκεται στη πόλη Zamora στην Ισπανία. Ο αρχιτέκτονας συνδύασε πέτρα των περιμετρικών τοίχων με το εξωτερικό τοπίο του Καθεδρικού ναού που βρίσκεται έξω από αυτό. Οι διάφανοι τοίχοι ακανόνιστου σχήματος στεγάζουν «αυλές» που φιλοξενούν την συμβουλευτική επιτροπή για την αυτόνομη περιοχή της Castilla y León.


Τα φύλλα του γυαλιού που συνθέτουν το εξωτερικό του διώροφου κτιρίου ενωμένα μεταξύ τους με λίγο περισσότερο από τις διαρθρωτικές σιλικόνες. «Είναι σαν οι τοίχοι να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από αέρος» λέει ο Campo Baeza. Το γυαλί χωρίζεται στο εξωτερικό δέρμα υάλου από ένα γυάλινο εσωτερικό τοίχωμα μπροστά από τις πλάκες δαπέδου, και έτσι δημιουργεί ένα κενό που μιμείται τις αναλογίες του στερεού τοιχώματος. Η κοιλότητα αύτη αερίζεται για να κρατήσει το κτίριο δροσερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι η πρόληψη στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το έργο ήταν ιδέα ενός μόνο άντρα αλλά ολοκληρώθηκε χάρη στην συνεργασία πολλών ακόμα αρχιτεκτόνων, όπως του Pablo Fernández Lorenzo, του Pablo Redondo Díez, του González Alfonso Gaisán και του Francisco Velasco Blanco.

Πηγή: http://www.dezeen.com/

You may also like