Η Ειρήνη Χαλκιά μας παρουσιάζει το “It’s All Greek On Me”

Είναι γνωστό ότι έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στους Έλληνες σχεδιαστές, πόσο περισσότερο όταν πίσω από ένα πολύ πετυχημένο brand “κρύβεται” μία δυναμική γυναίκα, που δεν είναι άλλη από την Ειρήνη Χαλκιά, η οποία πριν από κάποια χρόνια και συγκεκριμένα το 2014, αποφάσισε να “εκμεταλλευτεί” την οικογενειακή της κληρονομιά και να δημιουργήσει το  It’s All Greek On Me. Αλλά καλύτερα να μας τα πει η ίδια..

-Καφτάνια και clutches σας κατακλύζουν την αγορά και τα μέσα, κι όλοι αναρωτιούνται ποιά είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το Brand. Πείτε μας πώς ξεκινήσατε και πώς πορεύεστε; Και τι βλέπουμε στην φετινή σας κολεξιόν;

Η ιδιαίτερη σχέση μου με το μπαούλο που διατηρούσε η μητέρα μου στην σοφίτα του σπιτιού μας, γεμάτο με την λεγόμενη “προίκα της γιαγιάς” εργόχειρα και κεντήματα μιας άλλης εποχής, ήταν η αφορμή της δημιουργίας του brand It’s All Greek On Me.

Με την σκέψη ότι όλη αυτή η “προίκα”της ελληνικής παράδοσης ίσως εξαφανιστεί γιατί δεν έχει απλά καταφέρει να ενταχθεί και να συμβαδίσει με τη σύγχρονη ζωή, ήρθε η πρόκληση:΄ένα brand που να φέρνει την παράδοση και τον πολιτισμικό πλούτο στην καθημερινή σύγχρονη ζωή. Δίνοντας έτσι ένα καινούργιο κύκλο ζωής σε χαρακτηριστικά στοιχεία του λαογραφικού μας πλούτου, που διαφορετικά θα έμεναν κρυμμένα σε μπαούλα και ίσως εξαφανιζόταν στο πέρασμα των χρόνων.

Η collection SS18 “Embrace Grace”  έριξε φως στον δυναμισμό μίας Ολύμπιας θεάς,στην ακαταμάχητη γοητεία μίας Ωραίας Ελένης.Εμπνευσμένη από την Ελλάδα,το φως, την θάλασσα,τον ουρανό, όπου πρωταγωνιστούν στο ειδυλλιακό σύμπαν του ελληνικού καλοκαιριού. Καφτάνια και beachwear από παραλία ως βραδινό outfit με ένα πάντα ανεπιτήδευτο look που αρμόζει στο Μεσογειακό καλοκαίρι.Κεντήματα με minimal προσέγγιση και απέριττο Grecian style.

 -Στα σχέδιά σας παρατηρούμε χαρακτηριστικά μοτίβα της Σκύρου, τα οποία όμως “παντρεύονται” με έναν πολύ σύγχρονο τρόπο στις δημιουργίες σας. Πώς τα καταφέρνετε;

Η Σκύρος είναι κάτι παραπάνω από ένα νησί. Στο κέντρο του Αιγαίου, αποτελούσε από την εποχή κιόλας του Ομήρου το πιο πολυσύχναστο πέρασμα για ναυτικούς, εμπόρους και πειρατές όλων των εθνικοτήτων. Η τέχνη της ήταν ένα αληθινό χωνευτήρι ετερόκλητων πολιτισμών. Όλες οι επιρροές, οι κουλτούρες, οι μύθοι και τα σύμβολα αποτυπώνονταν στον καμβά που μετέφερε τις εικόνες από γενιά σε γενιά: το σκυριανό κέντημα, αυτό που σήμερα θεωρείται ως η ζωντανή ιστορία του στιλ.

Επιλέξαμε τα πιο ευφάνταστα σκυριανά μοτίβα για να διακοσμήσουμε clutches που δίνουν χαρακτήρα σε κάθε ιδιαίτερη περίσταση και προσθέτουν μία πινελιά υψηλής ελληνικής αισθητικής ακόμα και στο πιο απλό look.

-Πιστεύετε ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε γυναίκας για κάθε ώρα της ημέρας συνδυάζοντάς τα καφτάνια σας σωστά; Ποιός είναι αυτός ο “σωστός” τρόπος;

Πιστεύω ότι είναι το βασικό ρούχο του καλοκαιριού, καθώς έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ένα καλοκαιρινό ρούχο: άνεση, στιλ, λίγη δόση μποέμ ενσωματωμένη σε ένα casual chic look. Είναι ένα ρούχο που μπορεί να απογειωθεί με τα κατάλληλα αξεσουάρ, σε μια ξεχωριστή βραδινή έξοδο είτε στην πόλη είτε στις διακοπές.

Το περισσότερη ελευθερία επιλογών, καθώς γίνεται πιο εύκολα αστικό.

– Πώς θα χαρακτηρίζατε το στυλ της σύγχρονης Ελληνίδας; Ποιά είναι αυτή στην οποία απευθύνεστε; Και ποιά είναι η γυναίκα που σας εμπνέει;

Η σύγχρονη Ελληνίδα είναι καλοντυμένη και δεν αγωνιά για το μοντέρνο, δίνοντας έτσι χώρο στην προσωπική της ταυτότητα.Έχει αλλάξει η νοοτροπία της Ελληνίδας απέναντι στην ελληνική μόδα. Χαίρεται σήμερα να φοράει κάτι made in Greece.

Απευθύνομαι στην Ελληνίδα που ζει την κάθε στιγμή και θέλει να είναι κομψή και άνετη από το πρωί ως το βράδυ. Τα ρούχα της είναι προέκταση του τρόπου ζωής της , βάζοντας το προσωπικό της στίγμα.

-Πείτε μας πώς μπήκατε στη διαδικασία να σχεδιάσετε τα clutch;  Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εσάς;

Το clutch το λάτρευα ως αξεσουάρ από μικρό κοριτσάκι.Μπορεί να είναι τόσο παλιό και να φαίνεται τόσο καινούργιο, αναβαθμίζει με ακόμα και το πιο βαρετό look.Είναι το μοναδικό”κόσμημα” που κρατάς και δεν το φορά και είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπω πόσο το αγάπησαν οι γυναίκες!

-Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία σας και η στάση ζωής που ακολουθείτε; Την βλέπουμε αποτυπωμένη στην δουλειά σας;

Το μέτρο στην καθημερινότητα μας και στην ζωή μας.Η διατήρηση αξιών σε συνδυασμό και με την προσωπική ευχαρίστηση και ικανοποίηση, είναι ένας κανόνας τον οποίο προσπαθώ να ακολουθώ .

Αυτή τη φιλοσοφία ακολουθώ και στην εργασία μου – οι δημιουργίες μου έχουν μέτρο χωρίς να είναι έντονα πλούσιες με περιττά στοιχεία αλλά και χωρίς να εμφανίζουν μία στεγνή γραμμή.

Μπορείτε να δείτε όλη τη συλλογή στο site του It’s All Greek On Me

You may also like