Τι προκαλεί η έλλειψη άσκησης;, από το Νίκο Μαραβέγια

3ffcc2cd55c2ab7dc91fabc81568f9ef

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας (ΕΦΔ) είναι καθοριστικός παράγοντας κινδύνου για τις περισσότερες σύγχρονες χρόνιες ασθένειες. Πρόσφατα στο Lancet δημοσιεύτηκε μελέτη που διαπίστωσε ότι η ΕΦΔ είναι υπεύθυνη γιά το 10% των θανάτων παγκοσμίως, κυρίως λόγω της συμβολής της στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνου (μαστού -παχέος εντέρου)’ η ΕΦΔ είναι ισοδύναμη ως παράγοντας κινδύνου με το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Το 2008 από τα 57.000.000 θανάτους , τα 5.300.000 αποδόθηκαν στην ΕΦΔ και ταυτόγχρονα υπολογίζεται ότι 1.300.000 θα αποφεύγονταν αν εφαρμοζόταν από όλον τον πληθυσμό η σύσταση για 150 λεπτά τουλάχιστον μέτριας φυσικής δραστηριότητας (ΦΔ)/βδομάδα(π.χ 30 λεπτά γρήγορου βαδίσματος 5 φορές /βδομάδα). Επιπλέον η εφαρμογή της τακτικής ΦΔ παγκοσμίως θα αύξανε το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 0,68 έτη.

Παρά ταύτα ο πληθυσμός δεν είναι ενημερωμένος για τα παραπάνω στοιχεία΄μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Br. J. Sports Med αναφέρει ότι 1)μόνο το 34% των ασθενών ενημερώνεται γιά τα οφέλη της ΦΔ στις επισκέψεις στο ιατρείο, και 2) το 40% των ιατρών και το 36% των φοιτητών ιατρικής δεν έχει ΦΔ’ ιατροί και επαγγελματίες υγείας που έχουν ασκούνται και συνομιλούν γι’ αυτό με τους ασθενείς τους, είναι περισσότερο πειστικοί-πιστευτοί και έχουν περισσότερες πιθανότητες νατην ιδέα της τακτικής ΦΔ στους ασθενείς τους.

Σημειώνεται ότι ειδικά όσον αφορά την επίδραση της ΕΦΔ στην νοητική λειτουργία, η Mayo Clinic δημοσίευσε μελέτη όπου φαίνεται ότι ο συνδυασμός τακτικής φυσικής δραστηριότητας και χρήσης Η/Υ ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής , άρα και άνοιας.

Είναι απαραίτητο λοιπόν οι ιατροί -κυρίως πρωτοβάθμιας φροντίδας ,αλλά και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν τακτικά τους ασθενείς τους γιά τους κινδύνους της ΕΦΔ-ακόμη και να διατηρούν αρχείο με τα επίπεδα ΦΔ, αλλά και ο γενικός πληθυσμός (ασθενείς και μη ) να αναζητά ενημέρωση και να εφαρμόζει σχεδόν καθημερινά προγράμματα φυσικής δραστηριότητας.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like