Η μόδα μέσα από τη ματιά της Ανδριάνας Σακκά (5/01)

Fashion Year 2014: Ποιοι καθόρισαν την χρονιά που πέρασε, ποιοι συζητήθηκαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ποιοι θα κρατήσουν την προσοχή μας και φέτος

Rodolfo Paglialunga για την Jil Sander

Rodolfo Paglialunga για την Jil Sander

Τα ντεμπούτα: Χρονιά πρεμιέρας το 2014, με σημαντικούς σχεδιαστές να δείχνουν τις πρώτες τους συλλογές για μεγάλους οίκους. Jason Wu για την Boss, Rodolfo Paglialunga για την Jil Sander, J.W. Anderson για την Loewe, Alasdhair Willis για την Hunter και οι Luella Bartley και Katie Hillier για το label Marc by Marc Jacobs.

Οι μεταγραφές: Ο Christophe Lemaire αποφάσισε να επικεντρωθεί στο δικό του label αντί για την Hermes, η Frida Giannini εγκατέλειψε την Gucci πιθανώς για τον ίδιο λόγο, ο Olivier Theyskens δεν κάθεται πια στο τιμόνι της Theory. Από την άλλη ο Johnny Coca κρατάει πια τα ηνία στην Mulberry και σκοπεύει να δώσει μια νέα κατεύθυνση στον βρετανικό οίκο μέσα στο 2015.

Ο αποχαιρετισμός: Μετά από 28 ολόκληρα χρόνια ο Jean Paul Gaultier αποχώρησε από τον κόσμο του prêt-a-porter και τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς μοίρασε την συλλογή του σε εννέα αποχαιρετιστήρια ντεφιλέ, Miss Marniere, Miss Hommage à Madame de Palmay, Miss Tour de France, Miss Meteo, Miss Redactrice de Mode, Miss Femme de Footballeur, Miss Vintage, Miss Smoking und Miss Lucha Libre. Πλέον μόνο Υψηλή Ραπτική για τον ταλαντούχο σχεδιαστή.

456369882_10_v650x433Το concept: Το βραβείο ανήκει σίγουρα στην Chanel και στην έμπνευση του Karl Lagerfeld που παρουσίασε δύο ευφυείς συλλογές, μία με τίτλο «Σούπερ μάρκετ» και μία με τίτλο «Φεμινισμός» στην οποία τα μοντέλα παρήλασαν με πλακάτ. Πρωταγωνίστρια και στα δύο σόου η Cara Delevingne.

Το κορίτσι: Η Kendall Jenner κερδίζει σίγουρα επάξια τον τίτλο αυτό. Πρώτοι οι Lagerfeld και Riccardo Tisci την εμπιστεύονται και την αφήνουν να περπατήσει στα σόου τους, και από εκεί και έπειτα η μικρή αδερφή της Kim Kardashian μετατρέπεται σε μοντέλο της χρονιάς με περισσότερους από 16 εκατομμύρια followers στο Instagram.

H δεκαετία: Οι δεκαετίες του 1960 και το 1970 αποτέλεσαν σίγουρα την μεγαλύτερη έμπνευση φέτος και δεν τις βαριόμαστε ποτέ!

To comeback: O John Galliano και η επιστροφή του ήταν η είδηση της χρονιάς για τον κόσμο της μόδας. Μετά από εξαφάνιση αρκετών ετών, ο Galliano αναλαμβάνει την διεύθυνση του οίκου Martin Margiela και σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει την πρώτη του επίδειξη Υψηλής Ραπτικής. Και η περιέργεια κορυφώνεται!

468804759_10_article_gallery_portraitΗ απώλεια: Ο αιφνίδιος θάνατος του μεγάλου μόδιστρου Oscar De la Renta ήταν σίγουρα η πιο στενάχωρη είδηση της χρονιάς. Τελευταία διάσημη πελάτισσα η Amal Alamuddin που είχε την τύχη να φορέσει μια δημιουργία του για τον γάμο της με τον George Clooney. Διάδοχός του ο Peter Copping με πρώτη επίδειξη τον Φεβρουάριο του 2015.

Η συνεργασία: Alexander Wang +H&M ήταν εκείνη η σύμπραξη που τράβηξε τα περισσότερα φώτα (και τις πωλήσεις). Έξυπνο και το promotion της σπορ συλλογής που έκανε ο νεαρός σχεδιαστής, πρώτα μέσω του Instagram και έπειτα με ένα πάρτι έκπληξη στο φεστιβάλ Coachella.

Η ταινία: «Μου αρέσει το θετικό μήνυμα που συνοδεύει την θλίψη του Yves Saint Laurent, το γεγονός ότι μπορεί κανείς μεταμορφώσει τον πόνο και την απόγνωση σε δημιουργία και φαντασία», δήλωσε ο Pierre Niney που βρέθηκε στον πιο σημαντικό ρόλο της καριέρας του υποδυόμενος τον μεγάλο δημιουργό.

marc-jacobs-00220h_article_gallery_portraitΗ τάση: Normcore το ιδιόμορφο όνομά της και το πρακτορείο K-Hole της Νέας Υόρκης ο εφευρέτης της. Αφορμή η έρευνα που έκανε με τίτλο «Νεανική μόδας: μια έκθεση για την ελευθερία», στην οποία αναφέρεται το φαινόμενο της μαζικής μόδας και ονοματίζει ως υπεύθυνα τα social media για τις «στολές» που φοράμε καθημερινά. Οι σχεδιαστές μελέτησαν την τάση με πρώτο και καλύτερο τον Marc Jacobs και τους Normcore Soldiers του, οι οποίοι σταδιακά ανακτούσαν την ατομικότητά τους.

 

You may also like