Η παράλειψη του πρωινού “απειλεί” με διαβήτη τύπου ΙΙ

Ξέρω, το έχουμε πει αμέτρητες φορές, αλλά…

               … το πρωινό ΕΙΝΑΙ το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Θα σας απαλλάξω από την επανάληψη του “το πρωί τρώμε σα βασιλιάδες, […}” και δε θα θυμίσω πώς κυνηγούσαν τους περισσότερους από εμάς οι μητέρες μας έστω για μία φέτα ψωμί με μέλι προτού φύγουμε άρον άρον για το σχολείο. Μία νέα έρευνα της Cleveland Clinic έρχεται να δικαιώσει (γι’ άλλη μία φορά) τη μαμά!

               Σύμφωνα με τον dr. Michael Rozien, καθηγητή του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής της Κλινικής κι επικεφαλής της μελέτης, τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 96.000 άτομα έδειξαν πως ακόμη και μία μέρα χωρίς να έχουμε καταναλώσει πρωινό γεύμα αυξάνει κατά 6% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ με το ρίσκο αυτό να μειώνεται όταν το γεύμα αυτό δεν παραλείπεται ποτέ. Αν, μάλιστα, αυτή η παράλειψη γίνεται συνήθεια (αν, δηλαδή, κάποιος τρώει πρωινό το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα), το ρίσκο μπορεί να φτάσει ακόμη και το 55%.

               Ο dr. Rozien επιμένει πως οι υδατάνθρακες είναι απολύτως απαραίτητοι κατά τις πρωινές ώρες, καθώς τότε το σώμα μας αναπτύσσει μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μας προστατεύουν από μία απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος. Επιπλέον τονίζει πως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε το μεταβολισμό μας, είναι να καταναλώνουμε τις θερμίδες της ημέρας πριν τις απογευματινές ώρες ή, όπως ο ίδιος λέει, “όταν ο ήλιος έχει ανατείλει ή έστω όταν ετοιμάζεται να ανατείλει”.

               Τι σημαίνει αυτό;

               Πολύ απλά πως δεν αρκούμαστε πια σε δυο βιαστικές γουλιές καφέ, αλλά ετοιμάζουμε ένα έστω μικρό γεύμα ακόμη κι αν το πάρουμε για να το καταναλώσουμε στο δρόμο! Εκτός αν θέλετε να ξαναγράψω πως “το πρωί τρώμε σα βασιλιάδες, το μεσημέρι σαν αστοί και το βράδυ σα φτωχοί” – αχ, θα’ σκαγα αν δεν το έλεγα!

You may also like