Η “ποινικοποίηση” του μίνι στην Ουγκάντα, από την Ασπασία Σπυράτου

αρχείο λήψηςΗ σύγχυση γύρω από το νέο νόμο κατά του χυδαίου ντυσίματος στη χώρα προκαλεί τη στοχοποίηση και το δημόσιο εξευτελισμό των γυναικών

Πάνω από 60 γυναίκες ακτιβίστριες συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη έξω από το εθνικό θέατρο της Ουγκάντα στην πρωτεύουσα της χώρας, την Καμπάλα, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί “απαγόρευσης της μίνι φούστας”. Από τότε η αστυνομία έχει καταγράψει δεκάδες περιστατικά κατά τα οποία ομάδες ανδρών χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον παραπάνω νόμο δε δίστασαν να γδύσουν δημόσια και με τη βία γυναίκες που συναντούσαν στο δρόμο απλά και μόνο επειδή φορούσαν κοντή φούστα.
Κρατώντας πλακάτ και φορώντας μαύρες μίνι φούστες και φορέματα πάνω από το γόνατο κι αψηφώντας τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι γυναίκες-μέλη του συνασπισμού με τίτλο “τέλος στη σεξουαλική παρενόχληση της μίνι φούστας” συσπειρώθηκαν σε μια ειρηνική διαδήλωση ώστε να περάσουν το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένες να πολεμήσουν για την προάσπιση της ισότητας ανεξαρτήτως φύλου και να βάλουν τέλος σ αυτή την παράλογη εκχώρηση άσκησης εξουσίας από την πλευρά της αστυνομίας σε συμμορίες ανδρών. “Το σώμα μου είναι δική μου υπόθεση” γράφει το πλακάτ μιας διαδηλώτριας, αφήστε ήσυχη τη μίνι φούστα μου” διαβάζουμε στο πλακάτ μιας άλλης.

Στην πραγματικότητα, στο κείμενο του νόμου δεν υπάρχει αναφορά για μίνι φούστες συγκεκριμένα αλλά προβλέπεται μια γενικότερη απαγόρευση των ρούχων εκείνων που αποκαλύπτουν τα πόδια πάνω από τα γόνατα, τους γοφούς και το στήθος με στόχο την πρόκληση σεξουαλικής επιθυμίας. Η σύγχυση προκλήθηκε όταν τα μίντια της χώρας προβάλλοντας τα περιστατικά με τις γυναίκες που έπεσαν θύματα κακοποίησης εξαιτίας της κοντής φούστας που φορούσαν, δημιούργησαν λανθασμένα στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι η απαγόρευση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος αφορά μόνο στο μίνι.

_67384098_miniskirtuse2Ουσιαστικά πρόκειται για το νομοσχέδιο κατά του “απρεπούς και προκλητικού’ ντυσίματος των γυναικών που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 6 Φεβρουαρίου υπό τη νομοθετική πράξη εναντίον της πορνογραφίας. Η πρόταση για το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον περασμένο χρόνο από τον υπουργό ” ηθικής και ακεραιότητας” της χώρας, Simon Lokodo ο οποίος υποστήριζε πως οι γυναίκες που φορούν οτιδήποτε πάνω από το γόνατο πρέπει να συλλαμβάνονται.

Η executive director του Uganda’s Women’s Network, Rita Achiro δήλωσε ότι οργανισμός ενδέχεται να ακολουθήσει τη νομική οδό αφού το Σύνταγμα της χώρας εγγυάται ίσα δικαιώματα και για τα δύο φύλα ενώ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση προς αναθεώρηση του νόμου. ”Ο νόμος αυτός ενθαρρύνει τους άντρες να κακοποιούν τις γυναίκες” υποστήριξε η Achiro, προσθέτοντας: ”Τώρα είναι πιο ελεύθεροι να το κάνουν ανοιχτά κρίνοντας τις γυναίκες με βάση του τι θεωρούν αυτοί χυδαίο από τη στιγμή που ο νόμος είναι τόσο ασαφής και δεν υπάρχουν καθορισμένες από αυτόν παράμετροι. Oι γυναίκες βρίσκονται πραγματικά σε κίνδυνο’‘.
Δυστυχώς η Ουγκάντα παραμένει μέχρι και σήμερα συντηρητική ως προς τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της, μάλιστα μέσα στην εβδομάδα ο Πρόεδρος της χώρας Yoweri Μusenevi υπέγραψε ένα ακόμη αναχρονιστικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει βαρύτερες κυρώσεις για τους ομοφυλόφιλους πολίτες της χώρας. Και μπορεί ο ”νόμος κατά του μίνι”, συνεκδοχικά όπως ονομάστηκε, να βρίσκεται ήδη τις τελευταίες μέρες στη Βουλή προς μεταρρύθμιση, όσο όμως οι γυναίκες υποφέρουν το πρόβλημα παραμένει.

Πηγές: BBC, Daily Monitor, The Guardian

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ασπασία Σπυράτου , πατήστε εδώ

You may also like