Η ρετινόλη είναι ό,τι καλύτερο για την επιδερμίδα μας

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε κάποιο δερματολόγο, θέστε του το παρακάτω ερώτημα. Εάν έπρεπε να επιλέξετε ένα συστατικό για την φροντίδα του δέρματος, που πραγματικά έχει αποτελέσματα, ποιο θα ήταν αυτό; Είναι πιθανό ότι πολλοί από αυτούς θα σας έλεγαν, τα ρετινοειδή , ή τα έλαια ρετινόλης αν μιλάμε για ευαίσθητο δέρμα. Είναι εκείνο το ένα, ενεργό συστατικό που αξίζει να προσθέσετε στο οπλοστάσιο περιποίησης της επιδερμίδας σας. Το ιστορικό της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς του, υποστηρίζεται από κλινικές έρευνες από τότε που εισήχθη για πρώτη φορά στην αγορά, την δεκαετία του ’70, και εξακολουθεί να κυριαρχεί στο σήμερα. Και ενώ αρχικά ήταν φτιαγμένο για να θεραπεύσει την ακμή, οι δερματολόγοι γρήγορα διαπίστωσαν ότι αυτή η θαυματουργή φόρμουλα προσέφερε μια σειρά από «παρενέργειες», όπως ενίσχυση της επιδερμίδας, λείανση των λεπτών γραμμών, συρρίκνωση των διευρυμένων πόρων και βελτίωση της όψης και της υφής της επιδερμίδας.

Τα “ρετινοειδή” είναι μια ολοκληρωμένη ομπρέλα που αποτελείται από διαφορετικούς τύπους χημικών ενώσεων και προέρχονται από τη βιταμίνη Α, που το καθένα παρέχει διαφορετικά επίπεδα αντοχής και συνεπώς διαφορετικά επίπεδα ερεθισμού. Ωστόσο, η ρετινόλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή του κλάδου σε σχετικώς προσιτά προϊόντα του εμπορίου. Προσπαθεί να βελτιώσει την επιδερμίδα σας επιταχύνοντας την κυτταρική κυκλοφορία μέσω χημικής απολέπισης ή απλά απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Φυσικά, το ταξίδι προς ένα καλύτερο δέρμα, δεν έρχεται χωρίς συνέπειες. Στην πραγματικότητα, είναι φυσικό για τους περισσότερους ανθρώπους, να περάσουν από μια μάλλον δύσκολη φάση όταν πρωτοχρησιμοποιήσουν ένα ρετινοειδές προϊόν στη ρουτίνα τους. Το δέρμα φαίνεται χειρότερο – ερεθισμένο, ξηρό, ακόμα και ξεφλουδισμένο, προτού να δείξει καλύτερο. Και ενώ αυτή η απαίσια (αν και συνήθως αξίζει τον κόπο) περίοδος συνήθως αποβάλλεται μέσα σε περίπου ένα μήνα, για όσους «πάσχουν» από ένα ακόμα πιο ευαίσθητο και ξηρό δέρμα, το διάστημα αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, και να χρειαστεί να παραλείψετε ακόμα και το μακιγιάζ εξαιτίας αυτού.

Φυσικά, κάτω από τα ρετινοειδή, υπάρχουν πιο ήπιες επιλογές με λιγότερο δραστικά αποτελέσματα, που είναι πολύ καλύτερες για εκείνους με ευαίσθητο δέρμα. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα που είναι πολύ αντιδραστικό στα πιο ισχυρά ενεργά συστατικά και απλώς δεν μπορείτε να συμβιβαστείτε με το γεγονός μιας πολύ δυσάρεστης επιδερμίδας για τόσο καιρό, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες παρενέργειες. Η χρήση ενός ελαίου ρετινόλης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αξιοποιήσετε τις επιδράσεις της ρετινόλης, χωρίς όμως ούτε να περιμένετε τόσο καιρό, ούτε και να ταλαιπωρηθείτε. Φυσικά τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να φανούν τόσο άμεσα. Αλλά με συστηματική εφαρμογή δεν θα αργήσουν.

You may also like