“Η Τριλογία του Βερολίνου” του Philip Kerr

Η Τριλογία του Βερολίνου 3

Μέρος πρώτο: «Οι Βιολέτες του Μάρτη»
Βερολίνο, 1936: Η Γερμανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται για τη μεγαλειώδη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Αγώνες μπορεί να συμβολίζουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών, κάτι τέτοιο, όμως δε φαίνεται να ισχύει στη Γερμανία του Χίτλερ. Οι σκοτεινές του βλέψεις επηρεάζουν την ατμόσφαιρα του Βερολίνου, μετριάζοντας έτσι τη γιορτή ατμόσφαιρα με την οποία θα έπρεπε να είναι συνυφασμένοι οι Αγώνες.
Ο Μπέρνι Γκούντερ, ιδιωτικός ντετέκτιβ ο οποίος είχε υπηρετήσει το αστυνομικό σώμα στο παρελθόν, προσλαμβάνεται από τον Χέρμαν Σιξ. Αποστολή του Γκούντερ είναι να βρει ένα περιδέραιο που εκλάπη τη νύχτα που κάηκε ζωντανή η κόρη του Σιξ με το σύζυγό της. Η απώλεια του περιδέραιου, όμως, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, μια που η υπόθεση έχει πολλές κρυφές πτυχές, κάνοντάς την έτσι ακόμη πιο περίπλοκη.

Μέρος δεύτερο: «Ο χλωμός εγκληματίας»
Βερολίνο1939: Ο Χίτλερ πλέον είναι αποφασισμένος να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του για την κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Ο Μπέρνι Γκούντερ αναλαμβάνει να εξετάσει μία υπόθεση εκβιασμού. Θύμα αυτού ο ομοφυλόφιλος γιος της εκδότριας Λάνγκε. Παράλληλα θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με την αστυνομία ώστε να διερευνήσει τους φόνους νεαρών κοριτσιών. Τα πράγματα, όμως, δυσκολεύουν όταν ανακαλύψει πως όχι μόνο οι δύο αυτές υποθέσεις συνδέονται, αλλά κι ότι τα νύχια της πολιτικής είναι πολύ βαθιά χωμένα σε αυτές…

Μέρος τρίτο: «Γερμανικό ρέκβιεμ»
Βερολίνο, 1947: Μετά την πτώση του Χίτλερ η Γερμανία προσπαθεί να επουλώσει ντροπιασμένη τις πληγές της ανάμεσα σε ερείπια και τους ανθρώπους της να έχουν μετατραπεί σε σκιές του εαυτού τους. Με φόντο την ξεπεσμένη πρωτεύουσα, ο Μπέρνι Γκούντερ θα ανακαλύψει πως η γυναίκα του τον απατάει με έναν Αμερικανό αξιωματικό. Αυτός θα είναι κι ο λόγος που θα δεχθεί να ταξιδέψει στη Βιέννη, μια που ο πρώην συνάδελφός του, ο Έμιλ Μπέκερ, κρατείται εκεί και κινδυνεύει να εκτελεστεί κατηγορούμενος για το φόνο ενός Αμερικανού λοχαγού. Η έρευνα, όμως, το οδηγεί σε περίεργα κι επικίνδυνα μονοπάτια…

Η «Τριλογία του Βερολίνου» είναι το σύνολο τριών νουάρ υποθέσεων με φόντο την πιο σκοτεινή πτυχή της Γερμανίας, εκείνην της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία και το στίγμα που άφησε αυτή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία εποχή για την οποία ενόσω διαβάζεις, αναπόφευκτα φέρνεις στο μυαλό σου την αύρα της ανασφάλειας και του φόβου που κυκλοφορούσαν στους δρόμους του Βερολίνου. Επόμενο επίσης είναι η όλη ατμόσφαιρα να σε κάνει να βάζεις νοερά ένα jazz soundtrack όσο ο Γκούντερ διεξάγει τις έρευνές του. Η όλη ροή του βιβλίου δεν αφήνει ασυγκίνητο τον αναγνώστη κι οι εξελίξεις ακολουθούν η μία την άλλη σαν αποτέλεσμα μίας αλυσιδωτής αντίδρασης. Μόνο ίσως «μελανό» σημείο κάποιες μεταφορές που χρησιμοποιεί ο Γκούντερ σε κάποιες περιγραφές, που προσωπικά τις θεώρησα ατυχείς. Κάποιες, όμως, όχι όλες, μην ανησυχείτε!
Το μέγεθος του βιβλίου μπορεί να μοιάζει τρομακτικό – μιλάμε για ένα σύνολο 1070 σελίδων, μια που και τα τρία βιβλία είναι ένα! – αλλά πραγματικά σε αποζημιώνει η πλοκή κι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας δίνει μία κινηματογραφική οπτική στην ιστορία του.
Η «Τριλογία του Βερολίνου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Philip Kerr

Philip Kerr

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Μπορεί η «Τριλογία του Βερολίνου» να έχει ως επίκεντρο τη ναζιστική Γερμανία, ο Philip Kerr όμως, είναι Σκοτσέζος. Γεννημένος το 1956 στο Εδιμβούργο κι απόφοιτος της Νομικής στο Μπέρμιγχαμ, ο Philip Kerr αρθρογραφούσε για χρόνια για λογαριασμό των Sunday, Times και Evening Standard. Η «Τριλογία του Βερολίνου» είναι τρεις από τις συνολικά επτά περιπέτειες με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, ενώ ένα σύνολο είκοσι βιβλίων φέρουν την υπογραφή του.
Το 2009 κέρδισε το βραβείο British Crime Writer’s Association Ellis Peters Historical Fiction, καθώς και το Διεθνές Βραβείο RBA Αστυνομικής Συγγραφείς για τις ιστορίες του με τον Μπέρνι Γκούντερ.

You may also like