Η Φρανκφούρτη μέσα από τα μάτια των pro.plus.ma arkitektones

από την Ιωάννα Χαλάτση– αρχιτέκτων*

Φρανκφούρτη. Μία τέλεια πόλη. Τέλεια, πραγματικά. Πεντακάθαροι –σχεδόν αποστειρωμένοι- δρόμοι, ουρανοξύστες με πολυεθνικές δίπλα σε καθεδρικούς ναούς, δεντροφυτεμένες πλατείες, νωχελικοί περαστικοί με ποδήλατα και κάτοικοι που μιλούν πάντα χαμηλόφωνα –λες και θα χαλάσουν τη μυστηριακή ατμόσφαιρα- συνθέτουν το κολλάζ της απόλυτης ηρεμίας.
02
Ως ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Φρανκφούρτης θεωρείται σήμερα το εμπορικό κέντρο My Zeil του Massimiliano Fuksas. Το MyZeil άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το 2009. Βρίσκεται στον πιο κεντρικό και πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο, που αποτελεί την καρδιά της πόλης.
03

04
Τόσο η θεαματική του αρχιτεκτονική όσο και ο εντυπωσιακός σχεδιασμός του το κατατάσσουν στα καλύτερα εμπορικά κέντρα που έχουν χτιστεί ποτέ. 3.200 τετραγωνικά μέτρα γυαλιού δημιουργούν μεταβαλλόμενες προοπτικές και αντανακλάσεις. Το να χαρακτηρίσει κανείς την όψη του κτιρίου ως «μία κοίλη επιφάνεια», θα ήταν τουλάχιστον άδικο γι’ αυτό το αριστουργηματικό έργο του Fuksas. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά στην ιστορία της αρχιτεκτονικής που, κοιτάζοντας την όψη ενός κτιρίου, μπορείς να δεις τον ουρανό…
05

06

Το κτίριο ορθώνεται μπροστά στον άνθρωπο σαν ένα τεράστιο κήτος από μέταλλο και γυαλί. Όλες οι εικόνες έλκονται, στροβιλίζονται, σε κάνουν να νιώθεις ίλιγγο, λίγο πριν το ίδιο το κτίριο τις “καταπιεί”. Ακριβώς όπως μια μαύρη τρύπα. Την εικόνα αυτή θα την κατανοήσετε πλήρως, αν έχετε την τύχη να βρεθείτε στο MyZeil τη στιγμή που το συνεργείο καθαρισμού εισέρχεται, κρεμασμένο με συρματόσχοινα, μέσα στους γυάλινους όγκους του κτιρίου.
07
08
Παράλληλα, στο εσωτερικό του εμπορικού κέντρου, δημιουργείται ένας εντυπωσιακός λαβύρινθος από κυλιόμενες σκάλες, καμπύλες μορφές και τρισδιάστατα φωτεινά σχήματα. Στην πραγματικότητα, το κτίριο έχει σχεδιαστεί με άκρως λειτουργικά κριτήρια. Ο επισκέπτης εξερευνά το χώρο και εξοικειώνεται άμεσα με την οργάνωσή του.
09
10
Ένα τέρας; Μια οργασμική αίσθηση αρχιτεκτονικής; Ένα υπερμέγεθες γλυπτό; Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο MyZeil του Massimiliano Fuksas, όλες οι αισθήσεις συγκεντρώνονται σε αρχιτεκτονική έκσταση…

 

*H Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like