Θεσσαλονίκη: Νέα χρονιά, πολλές εκδηλώσεις

Η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε το νέο έτος, με τον κόσμο να ξεχύνεται στους δρόμους για να ευχηθεί σε φίλους και συγγενείς. Οι εκθέσεις και τα θέατρα έκαναν ένα μικρό διάλειμμα, αλλά όχι για πολύ! Οπότε… τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο του 2013; Ας ρίξουμε παρεΐτσα μία ματιά!

 

 

Συνεχίζεται η φωτογραφική έκθεση «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονη Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη).Δύο καταξιωμένοι φωτογράφοι, ο Ιταλός Mimmo Jodice κι ο Γάλλος Jean Christophe Ballot συστήνουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη σαγήνη του Μουσείου του Λούβρου. Με το Μουσείο άδειο, οι δύο φωτογράφοι παρουσιάζουν μία διαφορετική οπτική, η οποία πιθανώς ξεφεύγει από τους επισκέπτες εν μέσω της περιπλάνησης και των ξεναγήσεων. Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη δουλειά του Jodice «Les Yeux du Louvre» («Τα Μάτια του Λούβρου»), όπου τα εκθέματα του Λούβρου αποτυπώνονται στο φωτογραφικό φιλμ παράλληλα με πορτραίτα εργαζομένων του Λούβρου. Επίσης ο Ballot μέσα από τις ενότητες «Le Louvre en Métamorphose»(«Το Λούβρος μεταμορφώνεται») και «Le Louvre Transfiguré» («Η αναμόρφωση του Λούβρου») προβάλλει τη συλλογή του Μουσείου σε συνδυασμό με την πολυτελή διακόσμηση κι όλα όσα μετέβαλλαν το περιβάλλον του Μουσείου κατά τις ανακαινίσεις ή τις δημιουργίες νέων πολιτισμικών μνημείων επί προεδρίας Μιτεράν. Αποτέλεσμα; Τα εκθέματα, ο διάκοσμος, οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον του Λούβρου στη Θεσσαλονίκη! Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το 2310-589140 και 2310-589141.

Φαίνεται πως οι σεναριογράφοι αγαπούν τον Βίκτωρα Ουγκώ. Πριν την πολυαναμενόμενη μεταφορά των «Αθλίων» σε μιούζικαλ τη 13η Φεβρουαρίου, οι κινηματογραφικές αίθουσες φιλοξενούν τον «Άνθρωπο που Γελά» (L’Homme qui rit). Η ιστορία ξετυλίγεται στο Λονδίνο του 18ου αιώνα κι ο ήρωάς μας λέγεται Γκουινπλέιν, ο οποίος, εξαιτίας μίας παραμόρφωσης στο πρόσωπο, δίνει συνεχώς την εντύπωση πως χαμογελά. Για να ζήσει συμμετέχει σ’ έναν περιοδεύοντα θίασο. Η παραμόρφωσή του θα τον κάνει διάσημο, ενώ θα ερωτευτεί την τυφλή Ντία που ταξιδεύει κι αυτή μαζί με το θίασο. Την ίδια στιγμή ο εξαθλιωμένος λαός θα το εμπνεύσει και θα προσπαθήσει μέσα από τη θέση του στο θίασο να γίνει η φωνή του λαού. Τι θα γίνει μετά…; Αν διαβάσατε ήδη το βιβλίο, ξέρετε. Αν όχι, δείτε την ταινία. Συμβουλή: είναι γνωστό πως πολλές φορές η κινηματογραφική μεταφορά ενός βιβλίο μπορεί να «χάνει» σε κάποια σημεία. Προσωπικά όταν τη δω, θα διαβάσω και το βιβλίο για να μπορέσω να την κρίνω κατάλληλα. Θα σας συμβούλευα το ίδιο, μια που – κακά τα ψέμματα! – scripta manent! Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Gérard Depardieu, Marc-André Grondin, Emmanuelle Seigner κ.α.

Επειδή, όμως, κι η Ελλάδα έχει στο «δυναμικό» της συγγραφείς που το έργο τους παραμένει ανεκτίμητο με το χρόνο, η Ομάδα «Νέμεση» (Δελφών 176) μας παρουσιάζει την «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη. Το γνωστό έργο που τάραξε την εκκλησία για την αμεσότητα των σκηνών που περιγράφονται και φυσικά για την κριτική που ασκούσε μέσω αυτού ο Ροΐδης στην εκκλησία, εμπνέει τους συντελεστές, με αποτέλεσμα μία παράσταση που σέβεται το έργο και τον συγγραφέα, όπου απαγγέλλονται κι αποσπάσματα του βιβλίου. Για πληροφορίες και κρατήσεις θα εξυπηρετηθείτε τηλεφωνώντας στο 2310-326230.

 

 

Τελευταία Κυριακή των σχολικών διακοπών πριν τα παιδιά επιστρέψουν στις τάξεις. Ας φροντίσουμε να το διασκεδάσουν!
Όλοι μεγαλώσαμε με τους διδακτικούς μύθους του Αισώπου κι η θεατρική ομάδα «Βορράς» επιθυμεί να συνεχίσει να κάνει αγαπητές τις ιστορίες του στα παιδιά με την παράσταση «Ο Αίσωπος… σε κόμικ», μ’ ένα συνδυασμό κουκλοθεάτρου, παντομίμας και διαφόρων άλλων τεχνικών υποκριτικής. Οι ιστορίες «Ο Βοριάς κι ο Ήλιος», «ο Κόρακας κι η Αλεπού», «ο Λαγός κι η Χελώνα», «Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας» και «ο Ποντικός της Πόλης κι ο Ποντικός της Εξοχής», είναι κάποιες από τις πιο γνωστές του Αισώπου και παίρνουν σάρκα και οστά στη σκηνή. Το καλύτερο; Τα παιδιά δεν είναι απλοί θεατές, αλλά συμμετέχουν ενεργά στις ιστορίες με τη βοήθεια των ηθοποιών! Η παράσταση στεγάζεται στον Πολυχώρο Ερμού (Ερμού 11, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310-257637) και ξεκινάει στις 11:00 π.μ.

Ποιος είπε πως ο Σαίξπηρ απευθύνεται μόνο σε ενήλικο κοινό; Ο Γιάννης Καλαντζόπουλος, σε συνεργασία με την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη, έρχεται να μας διαψεύσει, καθώς η κωμωδία «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι ένα από τα έργα του γνωστού συγγραφέα το οποίο όχι μόνο μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά, αλλά μπορεί να έχει και διδακτικό χαρακτήρα. Η ιστορία γνωστή σε πολλούς: δύο νεαρά ζευγάρια φεύγουν στο δάσος, την ίδια στιγμή που ο Βασιλιάς των Ξωτικών Όμπερον κι η Βασίλισσα Τιτάνια αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Τότε είναι που θα έρθει ο πιστός τους ακόλουθος, ο Πακ, να διορθώσει την κατάσταση… ή μήπως θα την ανακατέψει περισσότερο; Η απάντηση θα δοθεί σε μικρούς και μεγάλους στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, τηλέφωνο κρατήσεων 2310-423925 ).

Σας χαιρετώ ευχόμενη γι’άλλη μία φορά να έχετε μία υπέροχη χρονιά και να ξεκινήσει με όμορφες εμπειρίες για όλους σας!

You may also like