Καταρρίπτουμε τους 3 μύθους περί ύπνου…

Ο ύπνος είναι ίσως η πιο γλυκιά συνήθεια. Ποιος δεν θέλει άλλωστε, να γλιστρήσει κάτω από τα σκεπάσματα μετά από μια κουραστική μέρα και να κλείσει τα μάτια του, κάτι που θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό το σώμα μας, το δέρμα μας και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας; Πολλές είναι οι έρευνες εξάλλου που δείχνουν, ότι ο ύπνος βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών μας, τη μνήμη μας, και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των μυών. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Ωστόσο, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μύθων γύρω από αυτόν, στους οποίους οι άνθρωποι παραμένουν προσκολλημένοι, και εμείς είμαστε εδώ σήμερα για να ξεκαθαρίσουμε μερικούς.

Μύθος Νο1: Το αλκοόλ πριν πέσουμε στο κρεβάτι, θα βελτιώσει τον ύπνο μας.

 Παρόλο που το αλκοόλ μπορεί σίγουρα να μας φέρει υπνηλία – και συχνά αναφέρεται ως “υπνωτικό” – οι έρευνες αποδεικνύουν ότι προκαλεί διαταραχές ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άπνοιας ύπνου και να καθυστερήσει την εμφάνιση του REM. Ο ύπνος REM είναι το βαθύτερο μέρος του κύκλου του ύπνου και αποτελεί περίπου το 20 έως 25 τοις εκατό του ύπνου των ενηλίκων, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση του εγκεφάλου.

 Μύθος Νο2: Είναι καλύτερο να κοιμόμαστε σε μια ζεστή κρεβατοκάμαρα.

 Οι επιστήμονες λένε ότι η θερμοκρασία γύρω στους είκοσι βαθμούς, αποτελεί την βέλτιστη συνθήκη για ύπνο και οτιδήποτε υψηλότερο από αυτό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή του ύπνου καθώς και εφιάλτες. Η θερμοκρασία δωματίου είναι πραγματικά σημαντική όταν πρόκειται για τον ύπνο. Και αυτό γιατί θέλουμε η θερμοκρασία του σώματός μας να παραμένει χαμηλή. Αυτή η βουτιά στη θερμοκρασία του σώματος συνδέεται με την έναρξη του ύπνου και σε πειραματικές μελέτες σε ζεστά δωμάτια ή εάν βάλουμε ένα υπόστρωμα θέρμανσης κάτω από τα σεντόνια μας, ενώ κοιμόμαστε, θα έχουμε περισσότερους εφιάλτες και ο ύπνος μας θα είναι λιγότερο επανορθωτικός.

 Μύθος Νο3: Οι ενήλικες αρκούνται σε πέντε ώρες ύπνου ή και λιγότερες ημερησίως.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να περάσουν με πέντε ώρες ή λιγότερες, ύπνου. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να διατηρήσουν στο σύνολο την καλή τους υγεία, το οποίο φυσικά είναι πέρα για πέρα αναληθές. Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ακλόνητα ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου για βέλτιστη υγεία και ευεξία. Η Εταιρεία Έρευνας Ύπνου συστήνει στους ενήλικες, να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα.

Ενώ υπάρχουν αποδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν καλά με λιγότερες από τις συνιστώμενες ώρες ύπνου, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρης θνησιμότητας. Και, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο υπερβολικός ύπνος, από την άλλη, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει μια υποκείμενη ανησυχία για την υγεία.

You may also like